Sarg - b

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Jarod
Beginner

Post autor: Jarod »

Witam wszystkich.
Mam działającego od kilkunastu dni squida, statystyki generuję przy pomocy sarga (odpalany z crona /usr/sbin/sarg-reports today).
Statystyki są generowane ale zauważyłem pewne nieścisłości, nigdzie nie mogę znaleźć co dokładnie znaczy dana kolumna w statystykach.

Przykład:
  1. Wybieram logi z danego dnia, biorę pierwszego użytkownika z brzegu i pierwszy serwis, który odwiedzał, przykładowo onet.pl. Raport podaje że ilość połączeń z onet.pl to 232. Po kliknięciu przy tym serwisie szczegółowego raportu (data/czas) ilość wyświetlonych wpisów to 45. Pytanie: skąd ta różnica?
  2. Na raporcie istnieje informacja, że użytkownik spędził danego dnia 15:45:12h przeglądając onet.pl. Ilość połączeń również suma czasu w szczegółowym raporcie się nie zgadza. Użytkownik pracuje dziennie 8h i nie ma możliwości dłużej pracy.
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc w interpretacji tych statystyk lub zaproponować inne oprogramowanie do generowania statystyk - bardziej wiarygodne?

Pozdrawiam

Dodane:
Nie chciałem udostępniać swoich logów ale znalazłem w internecie inne.

Statystyki dla dnia 01Apr2009-01Apr2009

Wybieramy drugi host z listy od góry 192.168.0.252

Pierwszy odwiedzony serwis stream.onet.pl - czas użytkowania 05:24:35
Jeśli klikniemy na ikonę po lewej stronie (czas/data report) to widać, że użytkownik odwiedził stronę:

http://router.transgor.rybnik.pl/squid- ... et_pl.html

Skąd całkowity czas użytkowania ponad 5 godzin?

To co podałem to taki przykład. U mnie jak pisałem sprawa wygląda tak, że przy np 10 wpisach w raporcie czas/data mam w rubryce >15h całkowitego czasu użytkowania.

PS. Dla zainteresowanych ilość połączeń to ilość pobranych wszystkich elementów dla strony (obrazki, zipy itp.) dlatego ilość wszystkich połączeń nie pokrywa się z ilością wpisów na raporcie czas/data (to udało mi się znaleźć z pomocą Google).
ODPOWIEDZ