Kod: Zaznacz cały
dd if=/dev/zero of=/dev/hdX bs=446 count=1
grub-install /dev/sda
update-grub
Przepraszam, że 100 razy pytam o to samo ale nie chciałbym przez przypadek zrobić czegoś co usunie wszystkie partycje.
dd if=/dev/zero of=/dev/hdX bs=446 count=1
grub-install /dev/sda
update-grub
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=446 count=1
fdisk -l
mkdir /mnt/root
mount -t ext3 /dev/sda7 /mnt/root
mount -t proc none /mnt/root/proc
mount -o bind /dev /mnt/root/dev
grub-install --no-floppy --recheck --root-directory=/mnt/root /dev/sda
aptitude purge grub
rm -r /boot/grub
aptitude install grub-legacy
grub-install /dev/sda
update-grub
Bootrec.exe /FixMbr
Tak. Powiesz nam, po jakiego cukierka, po poprawnym zainstalowaniu gruba i uruchomieniu Debiana wrzuciłeś płytę z Windowsem i wykonałeś ,,fixmbr''? Bo tego nie rozumiem.lexom pisze: Grub się zainstalował (do wyboru był tylko Debian).
Wystartowałem komputer z płyty i wydałem polecenie:Windows nie wystartował, pojawił się tylko biały napis na czarnym tle "GRUB"Kod: Zaznacz cały
Bootrec.exe /FixMbr
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
Nie do końca. Po zainstalowaniu "starego" gruba dodałem wpisy związane z Windowsem. Niestety system windows nie uruchamiał się z gruba więc postanowiłem wykonać fixmbr i sprawdzić czy się uruchomi Windows ... nie uruchomił się.xmaster pisze:Tak. Powiesz nam po jaką cholerę po poprawnym zainstalowaniu Gruba i uruchomieniu Debiana wrzuciłeś płytę z Windowsem i wykonałeś fixmbr? Bo tego nie rozumiem.
Po tej operacji powinieneś wy edytować ustawienia Gruba i dopisać Windowsa i to wszystko.
Tak mam zainstalowanego os-prober. Ściągnąłem płytę, która służy do naprawianie windowsa 7, automatyczna naprawa wykazała, że nie ma żadnych błędów.fnmirk pisze:Masz zainstalowany program ,,os-prober''? Musisz naprawić Windowsa, skoro Debian się uruchamia po instalacji gruba. A opis jaki przedstawił Akkon też nie działa? Którą wersję gruba instalujesz?
Bo automat nie naprawi Ci tego jeśli program rozruchowy Windowsa Visty znajduje się na innej partycji.lexom pisze:Automatyczne naprawianie twierdzi, że wszystko jest OK
A skąd masze pewność, że grub w systemie (nie w MBR) jest zainstalowany poprawnie?Nie bawiłem się w odinstalowywanie gruba.
W wątku, do którego link, wkleił fnmirk wszystko dokładnie opisałem krok po korku. Najpierw przetestuj tą procedurę.Ma ktoś jakieś inne pomysły?
aptitude purge grub
rm -r /boot/grub
aptitude install grub-legacy
grub-install /dev/sda
update-grub
/boot/grub/menu.lst
title Microsoft Windows Seven
root (hd0,x)
chainloader +1
title Microsoft Windows Seven
root (hd0,6)
makeactive
chainloader +1
Jeśli Twój Windows ma pliki rozruchowe na sda1 to wpis powinien wyglądać taki dodałem do niego
root (hd0,0)
root (hd0,4)
No i własnie tutaj jest spory problem bo windows się nie uruchamia.Akkon pisze:Sprawdź czy Windows się uruchamia poprawnie. Jeśli tak ponownie zainstaluj gruba.
dd if=/sev/zero of=/dev/sda bs=446 count=1
bootrec.exe /fixmbr
grub-install --no-floppy --recheck --root-directory=/mnt/root /dev/sda
sh:grub>