Aktualizacja KDE4.4.3 - zamiast

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Grubson

Post autor: Grubson »

Cześć wszystkim.

Ostatnio zrobiłem aktualizację z Lennego do Squeeze, żeby nacieszyć się KDE 4. Niestety, nie udawało mi się zainstalować go przy użyciu apt-get ani aptitude, więc po poszukiwaniach w sieci znalazłem metodę instalacji przy użyciu smxi.

Wszystko szło dość sprawnie, przestawiłem managera z gdm na kdm i tyle. Kiedy system się ładuje jest parę ostrzeżeń (np. od udev), ale bez błędów. Debian wyświetla komunikaty aż do momentu, kiedy pojawia się informacja o starcie kdm - wtedy wszystko z ekranu znika. Ekran jest po prostu czarny, nie da się wejść do żadnego terminala, nie ma reakcji na naciskanie klawiszy ani przycisku power.

Próbowałem trochę poprzestawiać w ustawieniach używając smxi po starcie przez tryb naprawy systemu (ang. recovery mode), ale też bez skutku: przy wyborze sterownika graficznego smxi uruchamia polecenie

Kod: Zaznacz cały

startx
i zaczyna się sytuacja z czarnym ekranem.

Trochę informacji o sprzęcie i systemie: Debian jest zainstalowany na czteroletnim laptopie Acer, chipset AMD, karta ATI.

Wersja jądra:

Linux deb 2.6.32-3-686 #1 SMP Thu Feb 25 06:14:20 UTC 2010 i686 GNU/Linux
Wersja KDE:
[INDENT]Qt: 4.6.2
KDE Development Platform: 4.4.3 (KDE 4.4.3)
kde4-config: 1.0[/INDENT]

Mój xorg.conf:

# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "InputDevice"
	Identifier	"Generic Keyboard"
	Driver		"kbd"
	Option		"XkbRules"	"xorg"
	Option		"XkbModel"	"pc105"
	Option		"XkbLayout"	"pl"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Configured Mouse"
	Driver		"mouse"
EndSection

Section "Device"
	Driver	"radeon"

Option  "DynamicClocks"   "on"
	Option   "EnablePageFlip" "on"
	Option   "AccelMethod" "EXA"
	#BusID "PCI:1:5:0"
	Identifier	"Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	Monitor		"Configured Monitor"
EndSection

Section "Extensions"
#	Option      "Composite"	"disable"
#	Option      "RENDER"	"disable"
EndSection
Najbardziej podejrzewałbym sekcję ,,Device'', ale co tam wpisać zamiast radeona?

Macie jakieś pomysły, co z tym fantem zrobić?

Dodane:
Znalazłem pomysł na rozwiązanie tutaj: http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-557905.html. Spróbuję powalczyć używając aticonfig. Problem pozostaje jednak taki: jak uzyskać dostęp do sieci? Jeśli uruchomię system w normalnym trybie, interakcja z nim kończy się w momencie startu kdm. Jeśli wystartuje przez tryb naprawy systemu ( ang. recovery mode), domyślnie nie ma połączenia z siecią, natomiast samo wystartowanie wicd nie naprawia sytuacji.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Weź pod uwagę, że wspomniany opis jest dość stary w stosunku do obecnej wersji systemu jakiego zamierzasz używać.
Prawdopodobnie wystarczy wykonać bezbłędnie aktualizację sytemu (opis na forum), a następnie doinstalować odpowiednią wersję pakietu: http://packages.debian.org/search?keywo ... lla-search
Grubson

Jeśli chodzi o aktualizację, to wykonywanie poleceń:

apt-get update
apt-get upgrade
apt-get dist-upgrade
zwraca odpowiedź, że wszystko jest aktualne (0 pakietów do ściągnięcia, zastąpienia itp.). Z drugiej strony tak samo było przed aktualizacją do tego najnowszego KDE, tzn. w systemie siedziała wersja 3.5.x, a apt-get nic w związku z tym nie robił i dlatego posłużyłem się smxi.

firmware-linux spróbuję zaraz zainstalować, dziękuję za źródło.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Twój czarny ekran na 99% nie ma nic wspólnego z KDE. Dlaczego nie udało Ci się zainstalować KDE4 aptem? Miałeś Gnome - działa po przejściu na Sqeeze? Jeśli tak, to zainstaluj kde-minimal (chyba jest w repozytorium), potem dociągnij co Ci się podoba. W razie błędów użyj:

apt-get -f install
- powinno rozwiązać problemy z zależnościami. I przede wszystkim przeglądnij sources.list. Być może tam masz problem.
Grubson

Na razie zainstalowałem firmware-linux i próbowałem uruchomić w trybie odzyskiwania gdm. Nie działa. Startx, gdm i kdm dają ten sam efekt, czyli czarny ekran. Próbuję uzyskać dostęp do sieci będąc w trybie naprawy systemu.

Edycja:
GNOME działał bezpośrednio po przejściu na Squeeze.

Dodane:
Podmieniłem xorg.conf na taki z wpisami dotyczącymi mojej karty i mam już środowisko graficzne. Co prawda czeka mnie jeszcze trochę pracy z tym, chociażby dlatego, że GNOME, którego wczoraj usunąłem, umożliwia mi np. pisanie tego posta.

Ale najważniejsza sprawa została rozwiązana - X-y działają.

Dziękuję za pomoc.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Dlaczego kombinujesz z trybem naprawczym systemu w przypadku braku działania środowiska graficznego? W takiej sytuacji wystarczy uruchomienie systemu w samym trybie tekstowym i sprawdzenie błędów zawartych w plikach znajdujących się w katalogu:

/var/log/
W sumie to wystarczy przejrzeć, po nieudanym uruchomieniu środowiska graficznego, plik:

/var/log/Xorg.0.log
pavbaranov
Senior Member

Podmieniłem xorg.conf na taki z wpisami dotyczącymi mojej karty i mam już środowisko graficzne.
Przez przypadek nie jest tak, że przed instalacją w systemie miałeś sterowniki zamknięte do ATI, a aktualizacja wprowadziła Ci również nowy kernel? Odinstaluj sterowniki Catalysta i - jeśli chcesz je mieć - zainstaluj od nowa. Więcej masz na http://wiki.cchtml.com/index.php/Main_Page
Grubson

pavbaranov pisze:Przez przypadek nie jest tak, że przed instalacją w systemie miałeś sterowniki zamknięte do ATI, a aktualizacja wprowadziła Ci również nowy kernel? Odinstaluj sterowniki Catalysta i - jeśli chcesz je mieć - zainstaluj od nowa. Więcej masz na http://wiki.cchtml.com/index.php/Main_Page

Jądro wrzucałem własnoręcznie, bezpośrednio po instalacji wszystko działało bez zarzutu. Ale mimo to sprawdzę, co jest z tymi sterownikami. Dziękuję za odpowiedź.
pavbaranov
Senior Member

Jeśli używasz sterowników własnościowych, to w instrukcji ich instalacji jest jak byk napisane, że przed jakimikolwiek zmianami czy to kernela, czy to sterowników masz je wpierw odinstalować. Jeśli tego nie zrobisz - zwykle właśnie - uzyskujesz ów czarny ekran. Można to ominąć podmieniając xorg.confa na ten, który jest na wolnych sterownikach (powinien być w jakimś backupie tworzonym przez Catalysta). Potem dość już łatwo będziesz w stanie wygenerować nowe moduły fglrksa. Odinstaluj jednak wcześniej (najlepiej z purge) dotychczasowe sterowniki fglrx i dla pewności usuń jeszcze ręcznie wszelkie pozostałości. Odinstaluj skryptem z Catalysta. Potem jeszcze - znów dla pewności - restart systemu i dopiero potem nowa instalacja sterowników.
Istnieje również możliwość, że te sterowniki, które masz nie obsługują jeszcze 2.6.32 - ściągnij najnowsze.
Grubson

pavbaranov pisze:Jeśli używasz sterowników własnościowych, to w instrukcji ich instalacji jest jak byk napisane, że przed jakimikolwiek zmianami czy to kernela, czy to sterowników masz je wpierw odinstalować. Jeśli tego nie zrobisz - zwykle właśnie - uzyskujesz ów czarny ekran. Można to ominąć podmieniając xorg.confa na ten, który jest na wolnych sterownikach (powinien być w jakimś backupie tworzonym przez Catalysta). Potem dość już łatwo będziesz w stanie wygenerować nowe moduły fglrksa. Odinstaluj jednak wcześniej (najlepiej z purge) dotychczasowe sterowniki fglrx i dla pewności usuń jeszcze ręcznie wszelkie pozostałości. Odinstaluj skryptem z Catalysta. Potem jeszcze - znów dla pewności - restart systemu i dopiero potem nowa instalacja sterowników.
Istnieje również możliwość, że te sterowniki, które masz nie obsługują jeszcze 2.6.32 - ściągnij najnowsze.

OK, dziękuję. Dam znać, jak tylko uporam się z tą instalacją.
ODPOWIEDZ