lexom pisze:Akkon, mógłbyś napisać w punktach jak przywróciłeś gruba ? Mam chyba taki sam problem jak Ty, czyli podczas uruchomienia Windowsa7 mam tylko napis "GRUB" na czarnym tle.
Ponieważ nie orientuje się tak dobrze w grubie2 i nie mogłem też wykluczyć jakiegoś błędu samego programu, działając na Debianie postanowiłem zainstalować starego gruba.
W tym celu najpierw odinstalowałem dotychczasowego gruba wraz z plikami konfiguracyjnymi
Zainstalowałem starego gruba
Następnie zainstalowałem gruba w MBR
Wygenerowałem plik menu.lst
To nie dało rezultatu, bo w między czasie wykryłem uszkodzenie sektora rozruchowego Windowsa Visty. Przy pomocy
>>tej płyty<< naprawiłem program rozruchowy Windowsa Visty. Sytuacja była o tyle nietypowa, że część plików niezbędnych do rozruchu była umieszczona na innej partycji, niż sam system. Z tego też powodu automatyczne naprawianie nie dawało rezultatów. Dopiero skorzystanie z wiersza poleceń i
wykonanie naprawy na tej drugiej partycji dało efekt.
Sprawdziłem czy poprawnie ładuje się Windows Vista.
Następnie przy pomocy [url=ttp://
www.supergrubdisk.org]Super Grub Disk[/url] ponownie uruchomiłem Debiana. Udało mi się to jednak dlatego, że na jego partycji były obecne pliki konfiguracyjne wcześniej zainstalowanego gruba.
Zrobiłem kopię MBR:
Kod: Zaznacz cały
dd if=/dev/sda of=/folder/full_sda_mbr.img bs=512 count=1
dd if=/dev/sda of=/folder/sda_mbr.img bs=446 count=1
Ponownie zainstalowałem gruba w MBR. Kilka razy musiałem edytować plik menu.lst z wpisami dla Windowsa Visty. Ostatecznie poniższy wpis zadziałał:
Kod: Zaznacz cały
title Windows Vista
root (hd0,2)
chainloader +1