TeamViewer jak uruchomi

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
grochur

TeamViewer jak uruchomić pod Lenny x64?

Post autor: grochur »

Jakiś czas temu pojawił się TeamViewer (beta) pod Linuksa. Zainstalowałem z paczki deb dla systemu x64. Jednak gdy uruchamiam z menu nic się nie dzieje. Gdy wpisuje w konsolę, wygląda tak, jakby się uruchamiał i od razu zamykał - nie ma żadnego komunikatu, a gdy sprawdzam uruchomione procesy:

Kod: Zaznacz cały

ps -a
widać, że program nie jest uruchomiony. Wie ktoś może dlaczego?
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

U mnie na 32-bit Lenny również nie działało.
Widocznie jest jakiś błąd w pakietach do Debiana, bo znajomy używający innej dystrybucji na .rpm napisał że u niego działa bez kombinowania.
A ja poradziłem sobie trochę okrężną drogą, ale grunt że działa.

Program jest podobny do "Picasa for Linux" tzn. instalując pakiet oprócz odpowiednio zmodyfikowanej wersji windowsowskiej programu dodatkowo instalowane jest również wine, tyle że również zmodyfikowane oraz w innym katalogu niż normalnie.
Ogólnie całość znajduje się w: /opt/teamviewer/teamviewer/

A poradziłem sobie w następujący sposób:
1. Instalacja TeamViewer z pakietu .deb
2. Instalacja wine najnowsze (czy ze stabilną wersją 1.0.1 będzie chodzić nie sprawdzałem).
3. Uruchamianie TeamViewer za pomocą polecenia:

Kod: Zaznacz cały

wine '/opt/teamviewer/teamviewer/5/wine/drive_c/Program Files/TeamViewer/Version5/TeamViewer.exe'
grochur

Post autor: grochur »

Dear Sir,

Thank you for your feedback.

This is a known bug in this beta version and we will fix this as soon as possible.

If you have any further questions about TeamViewer, please do not hesitate and contact us again.

Best regards,

Thomas Thutewohl
To tyle odnośnie tego problemu.
ODPOWIEDZ