Brak po
Brak połączenia z Internetem
Witam.
Mam mały problem, zainstalowałem sobie na wirtualnej maszynie Debiana wersja środowiska graficznego KDE i mam problem z uzyskaniem połączenia do Internetu. Normalnie mam połączenie pod Windows natomiast poprzez wirtualną maszynę i Linuksa zainstalowanego na niej niestety mam brak połączenia.
Sprawdzałem połączenie poleceniem ping i nic. Nie mogę nic zainstalować i nie wiem jak to ugryźć. Jestem początkującym użytkownikiem. Proszę o pomoc.
Mam mały problem, zainstalowałem sobie na wirtualnej maszynie Debiana wersja środowiska graficznego KDE i mam problem z uzyskaniem połączenia do Internetu. Normalnie mam połączenie pod Windows natomiast poprzez wirtualną maszynę i Linuksa zainstalowanego na niej niestety mam brak połączenia.
Sprawdzałem połączenie poleceniem ping i nic. Nie mogę nic zainstalować i nie wiem jak to ugryźć. Jestem początkującym użytkownikiem. Proszę o pomoc.
Pokaż wynik:
Kod: Zaznacz cały
ip a show
Teraz pokaż wynik;
I wyślij ping na bramę. Adres bramy zobaczysz w poleceniu:
Pokaż wynik
ip r show
cat /etc/resolv.conf
ip r show (default via x.x.x.x)
iptables -L
Wyniki:code] ip r show[/code] pliku /etc/resolv.conf oraz ping
oraz:
oraz:
iptables -L
Zmieniłem adresację ze względu na to że w moje firmie korzystamy z prywatnej puli adresowej i uważałem że będzie się gryzło, po za tym chciałem podpiąć postawioną maszynę pod domenę abym mógł korzystać z zasobów sieciowych i do momentu lepszego poznania Linuxa pracować na wirtualnej maszynie. Wirtualkę postawiłem na VirtualBox.