Karta sieciowa ralink 3090 i atheros 8132 instalacja sterowników
Karta sieciowa ralink 3090 i atheros 8132 instalacja sterowników
Witam.
Posiadam laptopa asus eee pc 1001ha wyposażonego w dwie karty sieciowe ralink 3090 i atheros 8132.
Podczas instalacji nie zostały odnalezione sterowniki do tych kart, więc wybrałem brak kart sieciowych. Po instalacji Debiana pobrałem już do nich sterowniki przeznaczone dla Linuksa. Proszę o instrukcje jak je prawidłowo zainstalować.
Z góry dziękuję.
Posiadam laptopa asus eee pc 1001ha wyposażonego w dwie karty sieciowe ralink 3090 i atheros 8132.
Podczas instalacji nie zostały odnalezione sterowniki do tych kart, więc wybrałem brak kart sieciowych. Po instalacji Debiana pobrałem już do nich sterowniki przeznaczone dla Linuksa. Proszę o instrukcje jak je prawidłowo zainstalować.
Z góry dziękuję.
http://www.google.pl. Nie napisałeś co to za Debian, jakie jajko, jakie sterowniki. Znając życie wszystko jest w repozytorium.
No fakt, przeoczyłem bardzo istotne sprawy. Debian lenny jajko 2.6.26-2-686. Dopiero później chcę zrobić 2.6.33.1. Faktycznie znalazłem ciekawą stronę i wszystko jest opisane http://wiki.debian.org/DebianEeePC/Repository
Mnie chodzi również o nauczenie się czegoś, a nie bezmyślne instalowanie z repozytorium. Jeśli posiadasz kolego taką wiedzę i mógłbyś mi powiedzieć jak zainstalować takie sterowniki, jeśli posiadam je spakowane na dysku to byłbym bardzo wdzięczny. Chodzi mi tu o polecenia, co i jak po kolei, a resztę sam doczytam i wyciągnę coś z tej lekcji. Jeśli znasz stronę, na której mogę o tym poczytać też będzie wspaniale.
Tylko nie pisz mi proszę www.google.pl
Nie rozumiem tylko pytania ,,jakie to sterowniki'', są to sterowniki dedykowane dla Linuksa do tych kart. Ściągnięte ze stron producentów.
Mnie chodzi również o nauczenie się czegoś, a nie bezmyślne instalowanie z repozytorium. Jeśli posiadasz kolego taką wiedzę i mógłbyś mi powiedzieć jak zainstalować takie sterowniki, jeśli posiadam je spakowane na dysku to byłbym bardzo wdzięczny. Chodzi mi tu o polecenia, co i jak po kolei, a resztę sam doczytam i wyciągnę coś z tej lekcji. Jeśli znasz stronę, na której mogę o tym poczytać też będzie wspaniale.
Tylko nie pisz mi proszę www.google.pl
Nie rozumiem tylko pytania ,,jakie to sterowniki'', są to sterowniki dedykowane dla Linuksa do tych kart. Ściągnięte ze stron producentów.
Jak coś jest w repo to znaczy że się go stamtąd instaluje. Jak ktoś uważa że to bezmyślne, to znaczy że nie rozumie co to jest repozytorium i do czego służy. Instalowanie ze źródeł to ostateczność, jak już wszystko inne zawiodło. Sterowniki, nawet te dedykowane mają np. wersje, mają np. zależności i mają na ogół dołączone info na temat co się z czym je. Rozumiem, że ani w paczkach ze sterownikami, ani na googlu nie ma informacji których potrzebujesz?
-
- Senior Member
Stronkę już znalazłeś. Masz repozytoria itp. Polecam jednak skorzystać z instalki przygotowanej przez zespół pracujący nad Debianem na EEEPC: http://eeepc.debian.net/debian/images/. Z lektury postów słanych przez użytkowników tego netbooka wynika, że jest to najlepsze i najpewniejsze rozwiązanie.
Nawiasem mówiąc, to na Twoim miejscu zainteresowałbym się jakąś dystrybucją, a przynajmniej remiksem środowiska, dedykowanym dla netbooków. Użytkowanie ich z pełnym, "normalnym" czy to Gnome, czy KDE, czy jakimkolwiek innym środowiskiem jest po prostu męczące.
Nawiasem mówiąc, to na Twoim miejscu zainteresowałbym się jakąś dystrybucją, a przynajmniej remiksem środowiska, dedykowanym dla netbooków. Użytkowanie ich z pełnym, "normalnym" czy to Gnome, czy KDE, czy jakimkolwiek innym środowiskiem jest po prostu męczące.
quish pisze:Jak coś jest w repo to znaczy że się go stamtąd instaluje. Jak ktoś uważa że to bezmyślne, to znaczy że nie rozumie co to jest repozytorium i do czego służy. Instalowanie ze źródeł to ostateczność, jak już wszystko inne zawiodło. Sterowniki, nawet te dedykowane mają np. wersje, mają np. zależności i mają na ogół dołączone info na temat co się z czym je. Rozumiem, że ani w paczkach ze sterownikami, ani na googlu nie ma informacji których potrzebujesz?
Faktycznie niepotrzebnie użyłem słowa bezmyślnie. Nie o to mi chodziło. Chciałbym się nauczyć instalować sterowniki ze źródeł. Chciałbym poznać metodę resztę doczytam sam. Przecież napisałem, że ściągnąłem dedykowane sterowniki do tych kart używając ciągle wspominanego przez Ciebie Google. Jedyną moją prośbą jest opis metody jak wykonać instalację posiadając sterowniki spakowane z rozszerzeniem *.tar.
Dodane:
Wykonam próbną instalację, faktycznie może rozwiąże to większość problemów. Co masz na myśli ,,dystrybucją a przynajmniej remiksem środowiska dedykowanym do netbookow''?pavbaranov pisze:Stronkę już znalazłeś. Masz repozytoria itp. Polecam jednak skorzystać z instalki przygotowanej przez zespół pracujący nad Debianem na EEEPC: http://eeepc.debian.net/debian/images/. Z lektury postów słanych przez użytkowników tego netbooka wynika, że jest to najlepsze i najpewniejsze rozwiązanie.
Mam pytanie, czy kompilując nowe jajko typu 2.6.33.1 sterowniki od kart będą dalej zainstalowane, czy będę musiał instalować je od nowa? Jeśli tak to właśnie wtedy przyda się metoda instalowania ze źródeł.
-
- Senior Member
EEEPC posiada dość niewielkich rozmiarów ekran, na którym raz, że normalne menu jest dość słabo czytelne, dwa ciężko się precyzyjnie pracuje myszką. Ich ekrany więcej mają wspólnego z PDA niż z notebookami, nawet 12'. Dlatego też wydawane są specjalne wersje środowisk, które ułatwiają pracę z netbookami. Pracowałem na Acer One z WinXP i na bodaj właśnie EEE PC z Ubuntu Netbook Remix - różnica w łatwości użytkowania jest ogromna.
Jeśli chodzi o nowy kernel - tak będziesz musiał do niego zainstalować sterowniki, chyba, że nowy kernel już je ma.
Jeśli chodzi o nowy kernel - tak będziesz musiał do niego zainstalować sterowniki, chyba, że nowy kernel już je ma.
Jeśli chodzi interfejs graficzny to używam go na innym laptopie z monitorem 15,4" na eeePC nie używam gnome i kde. No właśnie, czy mógłbym cię prosić o metodę instalacji sterowników ze źrodła.pavbaranov pisze:EEEPC posiada dość niewielkich rozmiarów ekran, na którym raz, że normalne menu jest dość słabo czytelne, dwa ciężko się precyzyjnie pracuje myszką. Ich ekrany więcej mają wspólnego z PDA niż z notebookami, nawet 12'. Dlatego też wydawane są specjalne wersje środowisk, które ułatwiają pracę z netbookami. Pracowałem na Acer One z Windows XP i na bodaj właśnie EEE PC z Ubuntu Netbook Remix - różnica w łatwości użytkowania jest ogromna.
Jeśli chodzi o nowe jądro - tak będziesz musiał do niego zainstalować sterowniki, chyba, że nowe jądro już je ma.
Kod: Zaznacz cały
tar xzvf sterowniki.tar.gz
$ cd sterowniki-1.52
$ make distclean clean
$ make
$ make install
-
- Senior Member
Po pierwsze: nie instaluj sterowników ze źródeł, dopóki absolutnie nie musisz. Już Ci raz to ktoś odpowiedział.
Po drugie: różne sterowniki różnie się instalują. Instrukcje obsługi są najczęściej na stronach ich producentów i/lub w spakowanych archiwach. Niekiedy też występują strony typu wiki, które są takim instalacjom (poszczególnych sterowników) poświęcone. Nie ma zatem jednej generalnej zasady.
Po drugie: różne sterowniki różnie się instalują. Instrukcje obsługi są najczęściej na stronach ich producentów i/lub w spakowanych archiwach. Niekiedy też występują strony typu wiki, które są takim instalacjom (poszczególnych sterowników) poświęcone. Nie ma zatem jednej generalnej zasady.