[+] Wicd nie może nawiaza

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
is_pablo

[+] Wicd nie może nawiazać połączenia z siecią bezprzewodową

Post autor: is_pablo »

Witam.
Mam problem z aplikacją Wicd, dystrybucja Elive (Debian Lenny + Enlightenment).

Przy próbie nawiązania połączenia z siecią bezprzewodową (bez znaczenia czy zabezpieczoną, czy nie) wicd-client wyświetla w swoim okienku informację:

Kod: Zaznacz cały

nazwa_sieci: Putting interface down
i nie może nawiązać połączenia. Pasek cały czas pokazuje ładowanie, jednak aplikacja nic więcej nie robi.

Przy uruchomieniu z wiersza poleceń wicd-client, nie pojawia się żaden błąd czy ostrzeżenie - wszystko jak standardowo.

Rozwiązania nie znalazłem ani tutaj, ani gdzie indziej.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Na moim poprzednim systemie (Kubuntu), wicd działał bez zarzutu. Próbowałem instalacji z repozytoriów, ze strony itp. Cały czas dostaję wyłącznie w/w informację.

Bardzo proszę o pomoc i sugestie, z czego może wynikać problem. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
nighttrain
Beginner

Post autor: nighttrain »

Próbowałeś manualnie podnieść interfejsy:

Kod: Zaznacz cały

up/down...

Jeżeli tak, spróbuj odinstalować pakiet Wicd i zainstalować go ponownie.
is_pablo

Post autor: is_pablo »

Próbowałem i o dziwo nic to nie zmieniło, podobnie jak usunięcie (przez remove/purge) Wicd.

Dodane:
Udało mi się rozwiązać problem.

Okazało się, że aptitude (w przeciwieństwie do apt-get) usuwa "niepotrzebne" paczki przy instalacji wicd. Tym sposobem, wywalił mi m.in. dhcp3-common oraz dhcp3-client oraz kilka innych, bez których interfejsy świrowały.

Instalacja wicd przez aptitude, a następnie doinstalowanie ściągniętych wcześniej paczek dhcp3-client oraz dhcp3-common pozwoliły rozwiązać problem i pozostawić w systemie to, co faktycznie jest niezbędne do prawidłowego działania aplikacji.
zie1ony

Post autor: zie1ony »

Żeby nie zakładać nowego tematu z tej samej dziedziny napiszę tutaj.

Problem: wicd nie widzi w ogóle sieci bezprzewodowych. Próbowałem wielu rzeczy z internetu, ale nie rozwiązałem problemu. Na wicd przerzuciłem się z NetworkManagera, na którym wcześniej udało mi się odpalić wifi. Moja karta wifi: "AR9285 Wireless Network Adapter". Internet na kablu działa.

Jakieś pomysły?

Edycja:
Z
ainstalowałem program ceni i wszystko dział. Ale jak ktoś wie co i jak z wicd to chętnie posłucham.
Awatar użytkownika
kayo

Post autor: kayo »

Czy w preferencjach Wicd ustawiłeś właściwą kartę bezprzewodową?
ODPOWIEDZ