Intel Wireless wifi link 5100 na sterowniku iwlagn

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Awatar użytkownika
MrKris

Intel Wireless wifi link 5100 na sterowniku iwlagn

Post autor: MrKris »

Witam

Na wstępie chciałbym powiedzieć, iż nigdy jeszcze nie używałem Debiana lecz bardzo dobrze znam OpenSuse. Niestety trochę się tutaj pogubiłem w Debianie.
Pod OpenSuse karta 5100 zadziałała mi już po samej instalacji.
Nie byłoby problemu gdybym mógł podpiąć się kablem pod ruter. Niestety nie mam takiej możliwości. Mam jednak internet na OpenSuse i na nim mogę ściągnąć potrzebne mi pakiety. Proszę powiedzcie mi tylko co bo naprawdę pogubiłem się w tym.

Poczytałem prawie wszystkie tematy związane z iwlagn i wraz nie wiem nic.

Mam zainstalowanego firmware-iwlwifi_0.23_all.deb oraz wireless-tools_29-1.1_i386.deb. kopiowałem też plik iwlwifi-5000-2.ucode do firmware. Ale nic mi to nie dało karta jest dalej niewidoczna jako wlan0

Moje jądro to 2.6.26-2. Czy muszę je zmieniać na nowsze? Jeśli tak to na jakie? 2.6.33? Czy muszę kompilować czy też jest gdzieś wersja jądra w deb? Jeśli tak to gdzie?

Dziękuję za wszystkie rady i wskazówki.

MrKris
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

W dziale w którym napisałeś jest wątek przyklejony:
http://debian.linux.pl/threads/12771-Za ... kasz-pomoc
Zastosuj się do tego.

saturno
robero
Beginner

Post autor: robero »

Jeśli to ma być system na desktop to polecam wersję testową Debiana. Tam będziesz miał prawie najnowsze jądro, które być może posiada sterowniki do Twojej karty.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

robero jeśli chodziłoby tylko o zmianę jądra, to nie ma potrzeby instalacji wersji testowej Debiana, bo nową wersję kernela do Lenny jest bardzo łatwo zainstalować z gotowej paczki.

Jednak problem chyba jest gdzie indziej, bo MrKris prawdopodobnie zainstalował pakiet w nieodpowiedniej wersji, ale trzeba poczekać na odpowiedź na mój poprzedni post.

saturno
robero
Beginner

Post autor: robero »

Saturno mnie zainspirowała kwestia przejścia z OpenSuse na Debiana. Jak ja przechodziłem z MDV na Debiana to też zainstalowałem Lennego co było nie najlepszym wyjściem biorąc pod uwagę że jest o wiele "nowocześniejszy" Squeeze, stąd moja sugestia. No i jest szansa że tam karta zadziała od razu.
ODPOWIEDZ