Jak pod

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Puchaty

Jak podłączyć monitor do laptopa?

Post autor: Puchaty »

Witajcie.
Chciałbym podłączyć monitor do laptopa lecz nie mam zielonego pojęcia jak. Lenny, KDE 3.5 i grafika GF Go 7300, nie instalowałem żadnych sterowników. Da się uruchomić monitor bez instalacji sterowników od GeForce? Wiem, że na forum jest już podobny temat ale tam są wykorzystane sterowniki do GF.

Dodam, że w module konfiguracji KDE po podłączeniu monitora w ogóle nie wykrywa go.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

1. Lepiej i poprawniej będą działały "okna" po zainstalowaniu sterowników - polecam niewolne, instrukcję masz na tym forum w dziale dla początkujących.
2. Czy po podłączeniu monitora restartowałeś środowisko graficzne i/lub cały komputer? Jeśli nie to zrób.
RaV.

Post autor: RaV. »

Ja ze swojej strony polecam zapoznanie się z programem "xrandr". Po wydaniu polecenia, pokaże wszystkie podłączone monitory i ich rozdzielczości.
Przykładowe polecenie, którym włączam sobie monitor po podłączeniu do laptopa:

Kod: Zaznacz cały

NUM=`xrandr|sed -ne "s/^VGA\([0-9]\?\) .*/\1/p"`; xrandr --output VGA${NUM} --auto --left-of LVDS${NUM}
Otrzymuję dzięki temu "dwa pulpity", które mogę dowolnie wykorzystać, np. przenosząc na większy przeglądarkę, czy konsolę.
Puchaty

1. Co do instalacji sterowników to będą małe problemy gdyż laptop nie posiada połączenia z internetem(mam tylko iPlusa który się nie lubi z KDE). I tu się pojawia problem. Da się to zrobić bez połączenia z internetem? Jakieś paczki mogę pobrać pod windowsem i przenieść na pamięci flash na ten laptop.
2. Tak po restarcie KDE i po restarcie laptopa nadal nie wykrywa monitora....:/
3. xrandr wyświetla mi coś takiego

Kod: Zaznacz cały

karol@karol:~$ xrandr
Screen 0: minimum 640 x 480, current 1280 x 800, maximum 1280 x 800
default connected 1280x800+0+0 0mm x 0mm
   1280x800       60.0*
   1280x768       60.0
   1152x768       55.0
   1024x768       60.0
   800x600        60.0     56.0
   640x480        60.0
karol@karol:~$
RaV.

Post autor: RaV. »

xrandr powinien pokazać monitor jako np. VGA0, jeśli jest podłączony i włączony. Strzelam, że samo wyjście jest sprzętowo wyłączone. W laptopach często jest dedykowany przycisk lub kombinacja klawiszy przełączająca wyjście. (Fn+F{X} => F{X} - klawisz funkcyjny z narysowanym monitorkiem). Działa to często na zasadzie "round robin": ekran - zew. monitor - zew. monitor i ekran. Może jeszcze warto sprawdzić ustawienia BIOSu.
Puchaty

Kombinacja klawiszy nie działa. Pod Windowsem działała Fn+F8. Monitor jest włączony i teraz pojawiły się paski na monitorze kolorowe ale nie przypominające żadnego obrazu. W BIOS-ie raczej jest wszystko w porządku bo nie zmieniałem tam nic, a pod Windowsem działało.

[ATTACH=CONFIG]3683[/ATTACH]

To wygląda tak jak konsole włączę (gdy jest zamknięta, obraz znika). Tak samo jak wygaszacz ekranu się pojawia to monitor gaśnie. A laptop to Asus A6JC z grafiką GeForce Go 7300 (bez sterowników - ciągle nie wpadłem na pomysł jak to zainstalować bez internetu).
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

A co ma KDE do IPlusa?
Może najpierw skonfiguruj połączenie z internetem, potem sterowniki do grafiki i po problemie.
Nie rozwiązuj problemów od dupy strony.

EDIT - I naucz się edytować posty
Awatar użytkownika
nighttrain
Beginner

Post autor: nighttrain »

Po podpięciu kabla powinien od razu się przestawić, w razie gdyby nie poszło z automatu skorzystaj z xrandr jak zostało wcześniej napisane.
ODPOWIEDZ