Czy mógłby ktoś nakreślić mi mniej więcej jaki zakres prac wiąże się z budową własnej dystrybucji debiana?
Chciałbym spróbować swoich sił w tym zakresie. Docelowo chciałbym stworzyć dystrybucję, która po zainstalowaniu zachowywałaby się całkowicie jak Amiga 1200. Oczywiście, gdzieś "pod spodem" byłaby możliwość montowania obrazów płyt i dysków.
Był kiedyś taki projekt, nazywał się Amithlon, jednak prawdopodobnie nie jest już rozwijany.
Opisywany cel chciałbym osiągnąć stosując oczywiście odpowiednio skonfigurowany emulator UAE.
Budowa w
-
- Senior Member
Na temat budowania własnej dystrybucji nie będę się wypowiadać. Natomiast, oprócz wspomnianego przez Ciebie systemu jest też np. AROS: http://aros.sourceforge.net/ - może zatem nie warto jest trudzić się robiąc coś, co w jakimś stopniu przynajmniej, zostało już zrobione? Jeśli chcesz zaś się udzielać w systemach amigopodobnych, czy kompatybilnych z AmigaOS, to może lepiej się włączyć w projekt AROS.
Zgadza się, aros ma na celu kompatybilność z systemem operacyjnym amigi. Jestem świadom istnienia owego systemu jak również istnienia MorphOS-a, któremu również blisko do systemu amigowego.
Być może będzie to wyglądało na jednoosobową krucjatę, jednak chciałbym spróbować swoich sił w tym przedsięwzięciu, głównie po to aby poznać Debiana od tej drugiej strony i nauczyć się czegoś o jego strukturze. Nie rozważam tutaj sensu wykonywania tej pracy: robię to w celach czysto edukacyjnych, żeby dogodzić sobie. Ponadto niedługo amiparty i trzeba by z czymś ciekawym wyjść.
Jeżeli mógłbyś mnie nakierować na jakieś wartościowe, polskojęzyczne (ewentualnie angielskojęzyczne) materiały, byłbym zobowiązany.
Być może będzie to wyglądało na jednoosobową krucjatę, jednak chciałbym spróbować swoich sił w tym przedsięwzięciu, głównie po to aby poznać Debiana od tej drugiej strony i nauczyć się czegoś o jego strukturze. Nie rozważam tutaj sensu wykonywania tej pracy: robię to w celach czysto edukacyjnych, żeby dogodzić sobie. Ponadto niedługo amiparty i trzeba by z czymś ciekawym wyjść.
Jeżeli mógłbyś mnie nakierować na jakieś wartościowe, polskojęzyczne (ewentualnie angielskojęzyczne) materiały, byłbym zobowiązany.