Preinstalowany Windows na maszyn
Preinstalowany Windows na maszynę wirtualną w Debianie
To jest mój pierwszy post na tym forum a więc witam. Ale przechodząc do rzeczy, mam pewną zagwostkę. Dzisiaj właśnie wygrałem w konkursie informatycznym laptopa. Preinstalowanym systemem, jest na nim Windows7. Chcę oczywiście przenieść się na Debiana, ale pomyślałem, że licencja Windowsa może mi się przydać. W czasie wolnym zajmuje się tworzeniem serwisów internetowych, chciałbym, aby moje witryny wyglądały nieźle we wszystkich przeglądarkach, także w nieszczęsnym Internet Explorerze. Najwygodniejszym dla mnie rozwiązaniem byłoby uruchamianie Windowsa na maszynie wirtualnej w Debianie. Więc pytanie mam takie. Jak ten obecny zainstalowany system, mógłbym używać jako systemu zainstalowanego na maszynie wirtualnej w Debianie? Sprawą, która dodatkowo może utrudnić zadanie jest fakt, że system Windows zainstalowany na tym komputerze jest w wersji 64 bitowej.
Czekaj, czekaj... Chciałbyś zainstalowanego na hdd Windowsa odpalać na maszynie wirtualnej, tak?
Nie wiem, jak wygląda dokładnie proces obsługi maszyn wirtualnych - nigdy się tym nie zajmowałem -, ale jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to możesz po prostu zrobić obraz partycji z Windowsem, np. programem typu Ghost albo Acronis Disc Director (czy jakoś tak) i następnie tenże obraz przenieść na wirtualną maszynę, tudzież partycję stworzoną np. w VirtualBoksie.
Nie gwarantuję poprawności działania tegoż sposobu - nigdy czegoś takiego nie próbowałem, ale w teorii wydaje się mi to możliwe.
Nie wiem, jak wygląda dokładnie proces obsługi maszyn wirtualnych - nigdy się tym nie zajmowałem -, ale jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to możesz po prostu zrobić obraz partycji z Windowsem, np. programem typu Ghost albo Acronis Disc Director (czy jakoś tak) i następnie tenże obraz przenieść na wirtualną maszynę, tudzież partycję stworzoną np. w VirtualBoksie.
Nie gwarantuję poprawności działania tegoż sposobu - nigdy czegoś takiego nie próbowałem, ale w teorii wydaje się mi to możliwe.
Jeśli masz naklejkę z kluczem to najszybciej będzie ściągnąć jakieś ISO z sieci lub pożyczyć od kogoś "pełną" płytę i zainstalować ze swoim kluczem. Będziesz miał większe szanse na to, że zadziała niż kombinacja z recovery. Zazwyczaj płyty dołączone do laptopów są "okrojne" (niektóre przywracają nawet układ partycji).
Napisz co to za laptop, może coś się wymyśli.
Napisz co to za laptop, może coś się wymyśli.