Czytanie podr

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
porucznik

Czytanie podręcznika systemowego (manuala) i sposoby przewijania stron?

Post autor: porucznik »

Witam.

Ostatnio spotkałem się z dziwnym problemem. Poprzednio używając polecenia z konsoli:

Kod: Zaznacz cały

man xxxx
dostawałem normalną instrukcję z możliwością płynnego przewijania tekstu w dół i w górę. A w celu zakończenia klikałem shift+q. Dzisiaj w pracy zainstalowałem sobie Debiana na virtualnym komputerze w celu kilku testów. I otwierając podręcznik systemowy mam zwykłą stronę instrukcji, którą mogę tylko przewijać w dół po całym ekranie, na przykład klikając spacje (tak jak z poleceniem | more). Jak się domyślam pewnie zależy to od jakiegoś pakietu. Ale tak naprawdę nie mam pojęcia, może ktoś podpowie jak zrobić taki płynnie przewijany manual - po poprstu jest wiele wygodniej.

Edycja:
Po 2godzinach z Google nic nie znalazłem. Nie wiem nawet jak dokładnie sprecyzować zapytanie. Jedyne co znalazłem to sposoby czytania manuala w przeglądarce itp., ale to mnie jakoś niespecjalnie interesuje.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Nie wiem o co może chodzić, ja mam, gdzie bym nie instalował, płynnie przewijanego manuala strzałkami, spacją po stronie i 'p' do góry.
Rad
Member

Post autor: Rad »

aptitude install less
winnetou

Post autor: winnetou »

apt-get install most && update-aternatives --config pager
V

apt-get install most && export PAGER=most
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:Po 2godzinach z Google nic nie znalazłem. Nie wiem nawet jak dokładnie sprecyzować zapytanie.
Odpowiedź znajduje się na Twoich komputerach. Wystarczy chwilę pomyśleć i skorzystać z dostępnych narzędzi.

dpkg -l > spis.txt
Podobny spis tworzymy na komputerze z działającą opcją:

dpkg -l > spis1.txt
Teraz wystarczy porównać wyniki i znaleźć brakujący pakiet. Cała operacja zajmuje mniej niż 5 minut.
ODPOWIEDZ