Prosz

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
radison

Proszę o pomoc w nauce C++

Post autor: radison »

Witam.
Chciałbym się nauczyć programować w C++ mam książkę Grembosza ,,Symfonia...'' wszystkie 4 tomy ale jakoś nie umiem tego zrozumieć. Pierwsze cztery programy to wiem o co chodzi ale reszta to czarna magia, zmienne itp. próbuje siedzę nad tym całymi dniami ale praktycznie nic z tego nie wiem. Pomóżcie mi jakoś jak się nauczyć c++.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

Szczerze powiedziawszy nie wiem jak mielibyśmy to zrobić, masz symfonie, gdzie krok po kroku dość łopatologicznie Grębosz tłumaczy kolejne zagadnienia. Wiedzy do głowy Ci telnetem nie wyślemy, może lepiej zapytaj o jakieś konkretne problemy, wytłumaczymy co trzeba, a tak ogólnie to ciężko cokolwiek zdziałać. Na czym utknąłeś? Czego nie rozumiesz?
Awatar użytkownika
widmo17

Post autor: widmo17 »

Jak najczęściej używaj google, po jakimś czasie dłuższym albo krótszym samo Ci wlezie do głowy ;>
radison

Mam problem z instrukcjami sterującymi nie rozumiem tego w ogóle:

Kod: Zaznacz cały

if
else
while
do while
petle instrukcje

switch
Stoję na tym i dalej nie mogę ruszyć. Robię po kolei przykłady jak jest opisane w książce, próbuje je jakoś modyfikować ale nie rozumie tego za ,,cukierka''.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

Nie wiem co masz na myśli mówiąc "nie rozumiem tego w ogóle", ale spróbujmy tak:

If czyli instrukcja warunkowa. Jeżeli zachodzi warunek, to się wykona pierwszy wariant, jeśli nie to drugi, albo nic.

Prosty przykład:
Piszemy głupi program który wypisuje "Pięć" na ekran, kiedy użytkownik wybierze liczbę 5, oraz "Nie pięć" w przeciwnym wypadku (pomijam większość kodu, piszę tylko zawartość main() ):

cout << "Wybierz liczbę" << endl;
cin >> liczba;
if (liczba == 5)
{
// to się wykona jak liczba będzie równa 5
cout << "Pięć" << endl;
}
else
{
// to się wykona jak liczba będzie różna od 5
cout << "Nie pięć" << endl;
}
O takie wytłumaczenie Ci chodzi?

PS. Szczerze powiedziawszy są to sprawy dość elementarne, w dalszej nauce napotkasz problemy znacznie bardziej złożone, nie wiem czy chcesz się nauczyć programowania dla zabawy, czy interesuje Cię to na poważnie, ale zastanów się czy na pewno programowanie jest dla Ciebie. Nie chciałbym Cię demotywować, może po przebrnięciu przez początek pójdzie Ci łatwiej, ale na razie utknąłeś szczerze powiedziawszy przy pierwszym kroku.
radison

Tak, chcę się tym zająć na poważnie, interesuje mnie to. Tak, o takie coś mi chodziło. Może i jestem trochę tępy ale ponoć wszystkiego można się nauczyć.

PS. Program jest trochę źle napisany bo się nie kompiluje ale wiem o co chodzi, przerabiałem ten program.
robero
Beginner

Post autor: robero »

radison, kolega grucha podał zawartość funkcji main, nic dziwnego że się nie kompiluje. Od siebie polecam
http://kursy.ddt.pl/?TutorialId=1.
W tym kursie wszystko jest tłumaczone łopatologiczie wręcz. Zacznij od rozdziału III. W tym kursie autor wspomina o codeblocks i jest naprawdę dobre, średnio raz na dwa tygodnie jest aktualizacja, środowisko ciągle rozwijane.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Czytaj dany fragment kursu/książki, aż go zrozumiesz (nawet 100 razy jeżeli zajdzie taka potrzeba).
Na forum pisze się z konkretnymi problemami. Bo niby jak mamy ci pomóc? Zadaj konkretne pytanie, to otrzymasz konkretną odpowiedź.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:Może i jestem trochę tępy ale ponoć wszystkiego można się nauczyć.
To najlepiej zacznij od podstaw. Jeżeli w pisanym (przepisywanym) kodzie popełniasz podobne błędy jak pisząc teksty na forum to nic dziwnego, że programy nie chcą działać.
radison

robero naprawdę fajny kurs fajnie wszystko krok po kroku jest wyjaśnione
ODPOWIEDZ