Witam.
Zainstalowałem MUWordpress tworzący blogi jako prefixy domeny na jakiej siedzi i wszystko niby działa, ale prefixy przekierowane są na domenę domyślną dla tej maszyny, czyli:
i nie zostaje znaleziony gdyż xyz.jakasdomena.pl szuka plików całkiem gdzie indziej (plik /etc/apache2/sites-available/default).
W jaki sposób skonfigurować vhosta aby ,,łapał'' wszystkie odwołania do tej domeny niezależnie od tego co jest prefixem?
Widzę dwie możliwości. Możesz pokombinować z mod_rewrite - sprawdzać główną domenę i odpowiednio przekierowywać żądanie. Możesz też zainteresować się mod_vhost_alias - tym też powinno się udać zrobić to, czego potrzebujesz.
Tak sobie myślę, jakbym usunął domyślne ustawienia z konfiguracji apache i ustawił przekierowanie dla błędu 404. Miałoby to chyba szansę powodzenia, bo jak na razie wszystko czego nie znajdzie w ustawieniach trafia na ustawienia z /etc/apache2/sites-available/default.
Dobrze myślę?
Chodzi mi o wyłączenie pliku /etc/apache2/sites-available/default z konfiguracji apache - vhosty są trzymane w osobnych plikach, które są odpowiedzialne tylko za nie.
W pliku ,,default'' jest w tym momencie to:
Jeśli usuniesz plik default (domyślnie link 000-default w sites-enabled), to na jego miejsce wskoczy kolejny plik (kolejność alfabetyczna według nazw plików) i będziesz miał właściwie to samo, tylko z innym VHostem. Nie wiem czy jasno to wytłumaczyłem. W każdym bądź razie defaultowego VHosta zawsze będziesz miał, a czy będzie w pliku default czy bryndza.conf to sprawa wtórna. Z resztą sprawdz: