[+] Debian Squeeze ilwifi 3945 abg - brak po
- xmaster
- Junior Member
Niestety nie czytasz ze zrozumieniem tego co do Ciebie piszemy.
Nie podałeś wyników poleceń - dlaczego? Masz Ubuntu to podaj te wyniki z Ubuntu.
Kolejna sprawa - pierwszy link z googla dotyczący Twojej karty i Debiana mówi, że pierwsza płyta instalacyjna jest niewystarczająca, więc albo pobierz wszystkie płyty albo na czas instalacji zamontuj inną "normalną" kartę - im starsza tym większa szansa na poprawne działanie.
Generalnie - jeśli na Ubuntu wszystko Ci działa i nie chcesz/potrafisz/umiesz szukać informacji w sieci to odpuść sobie Debiana.
Nie podałeś wyników poleceń - dlaczego? Masz Ubuntu to podaj te wyniki z Ubuntu.
Kolejna sprawa - pierwszy link z googla dotyczący Twojej karty i Debiana mówi, że pierwsza płyta instalacyjna jest niewystarczająca, więc albo pobierz wszystkie płyty albo na czas instalacji zamontuj inną "normalną" kartę - im starsza tym większa szansa na poprawne działanie.
Generalnie - jeśli na Ubuntu wszystko Ci działa i nie chcesz/potrafisz/umiesz szukać informacji w sieci to odpuść sobie Debiana.
To nie jest informacja, na podstawie której można udzielić pomocy.lukasvcf pisze:Mam stałe ip a karta lan to marvel yukon
Przeglądając forum musiałbyś trafić na taki temat:
http://debian.linux.pl/threads/12771-Za ... kasz-pomoc
Widzę, że każdy tutaj to superinformatyk i Debian jest dla ludzi po 10 fakultetach i co najmniej 10 letniej praktyce.
iwconfig:
ifconfig:
Jestem teraz na live cd Ubuntu 9.10, Debiana już zainstalowałem i lampka się święci, a więc jak możecie i mnie znowu nie odeślecie na forum X to tylko podajcie polecenie jak mam się z daną siecią połączyć przez terminal. Debiana nie odpuszczę bo przez takie rzeczy się uczymy o systemie najlepiej iść na łatwiznę i instalować najlepiej Windowsa, w którym wszystko się ogranicza do instalacji.
Wersja Debiana to Squeeze z 5.04.2010, czyli najnowsza, a karty sieciowej wybacz ale nie zmienię bo bo to jest laptop.
Oczywiście podane wyżej wyniki pochodzą z live cd Ubuntu.
iwconfig:
Kod: Zaznacz cały
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
wmaster0 no wireless extensions.
wlan0 IEEE 802.11abg ESSID:"dlink"
Mode:Managed Frequency:2.437 GHz Access Point: 00:1E:58:17:BC :D 6
Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power=15 dBm
Retry long limit:7 RTS thr :o ff Fragment thr :o ff
Power Management :o ff
Link Quality=59/70 Signal level=-51 dBm Noise level=-127 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1a:80:22:c2:79
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
Interrupt:16
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:240 (240.0 B) TX bytes:240 (240.0 B)
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1b:77:f9:4d:c8
inet addr:192.168.0.178 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::21b:77ff:fef9:4dc8/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:2655 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1982 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:3352940 (3.3 MB) TX bytes:338042 (338.0 KB)
wmaster0 Link encap:UNSPEC HWaddr 00-1B-77-F9-4D-C8-66-39-00-00-00-00-00-00-00-00
UP RUNNING MTU:0 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
Wersja Debiana to Squeeze z 5.04.2010, czyli najnowsza, a karty sieciowej wybacz ale nie zmienię bo bo to jest laptop.
Oczywiście podane wyżej wyniki pochodzą z live cd Ubuntu.
Dobra, bo ten temat trochę chaotycznie się rozwija. Doszliśmy do tego, że masz debiana, nie bardzo rozumiem to stwierdzenie:
W każdym bądź razie, potrzebujemy skonfigurować interfejs eth0 (kablowy), żeby pobrać sterowniki do wifi. Z tego co napisałeś widzę, że ustawienia są statyczne. Zakładam, że IP jest to samo co dla wifi, jeśli nie to zmień je ponizej. W takim razie, podpinamy kabel i wydajemy polecenie:W tym momencie powinniśmy mieć połączenie z siecią. Więc zakładając, że masz poprawne wpisy w sources.list (jeśli nie, albo nie jesteś pewien, to patrz tu: http://debian.linux.pl/threads/1408-Wpi ... urces.list). Instalujemy wiec wifi:
Teraz pora na konfigurację wifi. Wyszukujemy sieć:
Jeśli mamy naszą sieć na liście, to idziemy dalej:
a następnie
W tym momencie powinniśmy mieć połączenie po wifi, oczywiście, jeśli jest to sieć bez zabezpieczeń, jeśli ma jakieś zabezpieczenia (WPA, WEP itp.) to trzeba jeszcze autoryzacje ustawić.
Generalnie rzecz biorąc jeśli jesteś użytkownikiem początkującym, to polecam (zakładając, że go nie masz) zainstalować jakieś środowisko graficzne i konfigurować sieć w okienkach, zawsze to łatwiejsze i trudniej o pomyłkę niż klepiąc polecenia z konsoli.
PS. Jako, że konfigurację sieci rzadko przeprowadzam z konsoli, to napisałem tego posta korzystając z manuala ifconfig i instrukcji znalezionej w google, nie mam żadnych fakultetów itp.
posiadasz środowisko graficzne jakieś czy tylko konsolę?niestety jak nie posiadam na Debianie dostępu do sieci pozostaje konsola
W każdym bądź razie, potrzebujemy skonfigurować interfejs eth0 (kablowy), żeby pobrać sterowniki do wifi. Z tego co napisałeś widzę, że ustawienia są statyczne. Zakładam, że IP jest to samo co dla wifi, jeśli nie to zmień je ponizej. W takim razie, podpinamy kabel i wydajemy polecenie:
ifconfig eth0 192.168.0.178
aptitude update
aptitude install firmware-iwlwifi
iwlist wlan0 scan
iwconfig wlan0 essid "tu_nazwa_sieci"
ifconfig wlan0 192.168.0.178
Generalnie rzecz biorąc jeśli jesteś użytkownikiem początkującym, to polecam (zakładając, że go nie masz) zainstalować jakieś środowisko graficzne i konfigurować sieć w okienkach, zawsze to łatwiejsze i trudniej o pomyłkę niż klepiąc polecenia z konsoli.
PS. Jako, że konfigurację sieci rzadko przeprowadzam z konsoli, to napisałem tego posta korzystając z manuala ifconfig i instrukcji znalezionej w google, nie mam żadnych fakultetów itp.
Dziękuję bardzo za chęć pomocy. Napisałem, że mam Debiana i nie mogę się połączyć z siecią czyli ściągnąć dodatkowych paczek a wyniki podałem z Ubuntu 9.10. Sterowniki miałem na pendrive i się zainstalowały: dalej przeskanowałem sieć i się nawet połączyłem bo ,,network manager'' pokazuje mi siłę połączenia na 95% ale... znowu problem bo niby wszystko jest ale nie mogę przeglądać stron. ,,Network manager'' pobiera informacje w B/s, a wysyła w MB/s.
Edycja:
Przepraszam bardzo, po wpisaniu ostatniej komendy wszystko działa. Nie wiem jak mam dziękować.
dpkg -i "sterowniki do karty"
Edycja:
Przepraszam bardzo, po wpisaniu ostatniej komendy wszystko działa. Nie wiem jak mam dziękować.