[+] Debian Squeeze ilwifi 3945 abg - brak po
[+] Debian Squeeze ilwifi 3945 abg - brak połączenia
Witam.
Przeszukałem nie jedno forum i niestety nie mogę sobie poradzić z problemem. Mam kartę iwlwifi 3945 abg o której jest sporo na forum ale niestety. Instaluje Debiana z 1 cd i nie mogę za nic w świecie połączyć się z siecią i przez kabel i przez wifi. Problemu nie było jak Debian był instalowany z płyty dvd, doinstalowałem sterowniki i działało ale napęd się spalił i teraz mam tylko cd. Nie byłoby problemu gdyby nie fakt, że nie ma w cd gdebi. Wyczytałem, że jest na 5 cd więc ściągam, instaluję system, skanuje 1 i 5 cd ale dalej gdebi nie ma. Nie wiem co mogę zrobić jeszcze. Lampka kontrolna od wifi się nie świeci, Debian nie potrafi otworzyć paczek deb co jest co najmniej dziwne (dostaje komunikat o nie rozpoznanym pliku) to tak jakby Windows nie mógł otwierać plików .exe. Instalowałem sterowniki przez dpkg ale dalej nic, lampka się nie świeci. Może ktoś bardziej doświadczony pomoże.
Przeszukałem nie jedno forum i niestety nie mogę sobie poradzić z problemem. Mam kartę iwlwifi 3945 abg o której jest sporo na forum ale niestety. Instaluje Debiana z 1 cd i nie mogę za nic w świecie połączyć się z siecią i przez kabel i przez wifi. Problemu nie było jak Debian był instalowany z płyty dvd, doinstalowałem sterowniki i działało ale napęd się spalił i teraz mam tylko cd. Nie byłoby problemu gdyby nie fakt, że nie ma w cd gdebi. Wyczytałem, że jest na 5 cd więc ściągam, instaluję system, skanuje 1 i 5 cd ale dalej gdebi nie ma. Nie wiem co mogę zrobić jeszcze. Lampka kontrolna od wifi się nie świeci, Debian nie potrafi otworzyć paczek deb co jest co najmniej dziwne (dostaje komunikat o nie rozpoznanym pliku) to tak jakby Windows nie mógł otwierać plików .exe. Instalowałem sterowniki przez dpkg ale dalej nic, lampka się nie świeci. Może ktoś bardziej doświadczony pomoże.
- xmaster
- Junior Member
Witaj. Może i ktoś Ci pomoże ale musisz podać więcej informacji.
1. Do poprawnego działania tej katry potrzebny jest pakiet
2. Co to znaczy, że po kablu nie możesz się połączyć? Jaką masz kartę LAN? Jak masz skonfigurowaną sieć LAN? Musisz nam to opisać.
3. Jakiego menedżera połączeń z siecią używasz?
4. Generalnie podaj więcej danych,
1. Do poprawnego działania tej katry potrzebny jest pakiet
Kod: Zaznacz cały
firmware-iwilwifi
3. Jakiego menedżera połączeń z siecią używasz?
4. Generalnie podaj więcej danych,
Iwlwifi firmware wiem, że jest potrzebny ale jakim cudem mam go zainstalować jak Debian jest instalowany z płyty cd, więc bardzo okrojony, a gdy ściągam ten pakiet wcześniej i przeżucam na pendrive i po instalacji Debiana chcę zainstalować okazuje się, że sam Debian nie otwiera paczek deb. Pytanie numer dwa to znaczy, że podłączam kabel i nic. W przypadku Debiana z płyty dvd wszystko było dobrze, więc podejrzewam, że brakujące pakiety znajdują się na innej płycie cd, tylko nie wiem której. Prościej może być jak się tylko dowiem, na której płycie jest wirlees-tools i gdebi, a nie mogę próbować np. teraz bo mam zainstalowanego Ubuntu. Gdy zainstaluje Debiana nie będę mógł się z wami skontaktować bo nie połączę się z internetem.
lukasvcf, po co Ci jakiś ,,gdebi''? Jak chcesz mieć sprawnie działającego Debiana to przestań go udziwniać tylko spróbuj używać do zarządzania instalacją pakietów narzędzi niższego poziomu takich jak: apt-get lub aptitude.
Przejrzyj trochę forum:
http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz!
http://debian.linux.pl/threads/13294-Al ... #post84983
Przejrzyj trochę forum:
http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz!
http://debian.linux.pl/threads/13294-Al ... #post84983
Widzę, że my się nie zrozumieliśmy i zaczynacie podejrzewać, że idę po najlżejszej linii oporu nie sprawdzając dostępnych środków tylko od razu pisząc na forum, więc się mylicie. Ściągnąłem z Debian wiki iwlwifi 0.22 intel 3945 abg.deb, instaluję Debiana używam dpkg i pakiet się zainstalował ale sieci dalej nie ma i lampka się nie świeci. Aptitude też poszło, lampka się nie świeci, apt-get powtarzam, nie mam dostępu do internetu. Wie ktoś jak mogę instalować przez apt-get, jak muszę mieć w takim wypadku dostęp do innych płyt albo internetu.
Dodane:
Udzielę jeszcze takiej informacji. Po zainstalowaniu Debiana z płyty dvd miałem na górze wyświetlony menadżer sieci, po zainstalowaniu sterowników mogłem nim wybrać sieć, a z płyty cd nie ma nawet tego menadżera.
Dodane:
Udzielę jeszcze takiej informacji. Po zainstalowaniu Debiana z płyty dvd miałem na górze wyświetlony menadżer sieci, po zainstalowaniu sterowników mogłem nim wybrać sieć, a z płyty cd nie ma nawet tego menadżera.
To dlaczego kombinujesz, a nie próbujesz usprawnić tak zainstalowanego systemu? Sposób instalacji i z jakiego nośnika nie ma znaczenia w przypadku Debiana." pisze:Udzielę jeszcze takiej informacji. Po zainstalowaniu Debiana z płyty dvd miałem na górze wyświetlony menadżer sieci, po zainstalowaniu sterowników mogłem nim wybrać sieć,
- xmaster
- Junior Member
nadal nie odpowiedziałeś na gro pytań, przypomnę:
1. Jaką masz kartę sieciową LAN?
2. Jaki sygnał dostajesz od usługodawcy? DHCP czy może stałe IP?
I jeszcze jedno, Linux to nie Windows - lakoniczne opisanie problemu z pominięciem detali nie pomaga w rozwiązaniu problemu. Musisz opisać to dokładnie i podpinając "wydruki systemowe"
podaj wynik polecenia oraz
I z góry uprzedzam nie wklejaj zrzutów ekranu...
1. Jaką masz kartę sieciową LAN?
2. Jaki sygnał dostajesz od usługodawcy? DHCP czy może stałe IP?
I jeszcze jedno, Linux to nie Windows - lakoniczne opisanie problemu z pominięciem detali nie pomaga w rozwiązaniu problemu. Musisz opisać to dokładnie i podpinając "wydruki systemowe"
podaj wynik polecenia
ifconfig
iwconfig
I mają rację. Rozwiązanie Twojego problemu jest opisane dokładnie w wielu miejscach na forum i w dokumentacji." pisze:Przepraszam, że się unoszę ale na każdym forum odsyłają mnie wcześniejszych wątków
Spis zawartości poszczególnych płyt CD jest dostępny na serwerach lustrzanych Debiana (wielokrotnie podawana informacja na forum).
Wersja stabilna
Wersja testowa
Posiadanie jednej płyty z pakietem nie zawsze jest wystarczającym warunkiem do jego instalacji. Należy sprawdzić jego zależności.