[+] Zamiana partycji dla katalogu
[+] Zamiana partycji dla katalogu
Hej wszystkim.
Przyglądam się Wam już od pewnego czasu, gdyż czerpie stąd różne ciekawe porady lub rozwiązuję swoje małe problemy. Ale dzisiaj postanowiłem się już zarejestrować i wreszcie napisać pierwszy post gdyż sam sobie z moim problemem rady nie daję! Otóż:
Przy instalacji musiałem zrobić błąd gdy wybierałem partycję tzn mam 3 dyski twarde (sda, sdb, sdc, - jeden dysk - jedna partycja) chciałem, aby dla jednego z nich montowanym folderem był /var, dla drugiego /home, a dla trzeciego reszta systemu - przyjmujemy, że:[INDENT]sda - /
sdb - /home
sdc - /var[/INDENT]
Po zainstalowaniu i skonfigurowaniu Debiana okazał się, że zamiast partycji dla /home cała partycja trafiła dla /boot:[INDENT]sda - /
sdb - /boot
sdc - /var[/INDENT]
Chciałbym nie przeinstalowywać całego systemu ustawić to z powrotem tak jak powinno być, czyli /boot przynieść na partycję do reszty system, a /home na sdb.
Czy jest to w ogóle wykonalne dla zainstalowanego i działającego systemu?
Proszę o pomoc.
Potrzebuję informacji gdzie szukać, czym zrobić lub koncepcję jak to powinno wyglądać.
Przyglądam się Wam już od pewnego czasu, gdyż czerpie stąd różne ciekawe porady lub rozwiązuję swoje małe problemy. Ale dzisiaj postanowiłem się już zarejestrować i wreszcie napisać pierwszy post gdyż sam sobie z moim problemem rady nie daję! Otóż:
Przy instalacji musiałem zrobić błąd gdy wybierałem partycję tzn mam 3 dyski twarde (sda, sdb, sdc, - jeden dysk - jedna partycja) chciałem, aby dla jednego z nich montowanym folderem był /var, dla drugiego /home, a dla trzeciego reszta systemu - przyjmujemy, że:[INDENT]sda - /
sdb - /home
sdc - /var[/INDENT]
Po zainstalowaniu i skonfigurowaniu Debiana okazał się, że zamiast partycji dla /home cała partycja trafiła dla /boot:[INDENT]sda - /
sdb - /boot
sdc - /var[/INDENT]
Chciałbym nie przeinstalowywać całego systemu ustawić to z powrotem tak jak powinno być, czyli /boot przynieść na partycję do reszty system, a /home na sdb.
Czy jest to w ogóle wykonalne dla zainstalowanego i działającego systemu?
Proszę o pomoc.
Potrzebuję informacji gdzie szukać, czym zrobić lub koncepcję jak to powinno wyglądać.
Jest to wykonalne, można to zrobić na działającym systemie. Na początek pokaż wynik:
Kod: Zaznacz cały
cat /etc/fstab
zwiazek:/etc/cbq# cat /etc/fstab -A
# /etc/fstab: static file system information.$
#$
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>$
proc /proc proc defaults 0 0$
/dev/sdc1 / ext3 errors=remount-ro 0 1$
/dev/sdb1 /boot ext3 defaults 0 2$
/dev/sda1 /var ext3 defaults 0 2$
/dev/sdc5 none swap sw 0 0$
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0$
Owszem, można to zrobić bez ponownej instalacji.
Zapewne jest na to kilka sposobów, ale ja tutaj opiszę jeden wybrany, w miarę prosty do wykonania i przede wszystkim samodzielnego zrozumienia wykonywanych czynności - "a po co to i na co".
Wszystkie operacje wykonujemy w konsoli jako root. Z racji potrzeby ciągłego wglądu na poniższy opis, na początku można korzystać z konsoli w graficznym środowiśku. Później natomiast, gdy przenośić będziemy pliki użytkownika, należy polecenia wydawać z konsoli "tty".
W główym drzewie katalogów utwórz tymczasowy katalog, np. "a" wykonując komende:
Teraz przemontuj partycję sdb1 do tego katalogu, co wykonujesz poprzez uprzednie odmontowanie partycji sdb1 i zamontowanie jej w katalogu "a":
Przenieś całą zawartość katalogu "/a" do katalogu "/boot", ale uważaj, nie przenoś katalogu "/a", tylko jego zawartość. Oczywiście, o ile istnieje katalog "lost+found" zostaw w spokoju. Tutaj najprościej jest posłużyć się Midnight Comanderem. Ja natomiast opisze to wydaniem poleceń:
Teraz wyedytuj plik menu.lst:
i sprawdź (w razie czego skoryguj) ściezki plików w wersach "kernel" oraz "initrd". Pwinno to wyglądac nastepująco:
oraz
Zapisz zmiany "Ctrl+o" "T" i na nowo zainstaluj gruba wpisując:
Teraz faza druga - przenosimy pliki użytkownika. Z tego względu należy wylogować się, a następnie przy użyciu Ctrl+Alt+F1 przenieść się na tty1 i zalogowac się jako root.
Teraz przenieś katalog użytkownika do folderu "/a", a następnie przemontuj partycje sdb1 do katalogu /home. Wszystko to wykonasz poprzez komendy:
Na koniec jeszcze wyedytuj plik fstab
i zmień punkt montowania sdb1 - w odpowiednim wersie zmień
z
na
Zapisz zmiany "Ctrl+o" "T".
Gotowe
Zapewne jest na to kilka sposobów, ale ja tutaj opiszę jeden wybrany, w miarę prosty do wykonania i przede wszystkim samodzielnego zrozumienia wykonywanych czynności - "a po co to i na co".
Wszystkie operacje wykonujemy w konsoli jako root. Z racji potrzeby ciągłego wglądu na poniższy opis, na początku można korzystać z konsoli w graficznym środowiśku. Później natomiast, gdy przenośić będziemy pliki użytkownika, należy polecenia wydawać z konsoli "tty".
W główym drzewie katalogów utwórz tymczasowy katalog, np. "a" wykonując komende:
#mkdir /a
#umount /dev/sdb1
#mount /dev/sdb1 /a
#ls -a /a
#mv /a/nazwakatalogu /boot/
#mv /a/nazwapliku /boot/ {Polecenia wpisujemy tyle razy, ile jest katalogów i plików.}
#nano /boot/grub/menu.lst
i sprawdź (w razie czego skoryguj) ściezki plików w wersach "kernel" oraz "initrd". Pwinno to wyglądac nastepująco:
kernel /boot/vmlinuz-twoja-wersja-jadra root=/dev/sdc1 ro quiet
initrd /boot/initrd.img-twoja-wersja-jadra
oraz
kernel /boot/vmlinuz-twoja-wersja-jadra root=/dev/sdc1 ro single
initrd /boot/initrd.img-twoja-wersja-jadra
Zapisz zmiany "Ctrl+o" "T" i na nowo zainstaluj gruba wpisując:
grub-install /dev/sdc
Teraz przenieś katalog użytkownika do folderu "/a", a następnie przemontuj partycje sdb1 do katalogu /home. Wszystko to wykonasz poprzez komendy:
#mv /home/nazwa_uzytkownika /a
#umount /dev/sdb1
#mount /dev/sdb1 /home/
#nano /etc/fstab
z
/dev/sdb1 /boot
/dev/sdb1 /home
Gotowe

Ja bym to zrobił mniej więcej tak;
Mogłem gdzieś walnąć babola, ale generalnie powinno działać (proszę poprawić jeżeli gdzieś się machnąłem).
Dodatkowo;
1. Nie jestem pewien czy reinstalacja gruba jest konieczna.
2. Przy większej ilości dysków zainteresuj się UUID - odpadnie Ci wtedy zamartwianie się czy dyski są prawidłowo podpięte. Wbrew pozorom uruchomienie UUID na Debianie lenny jest banalne...
umount /dev/sdb1
mkdir /tmp/oldboot
mount /dev/sdb1 /tmp/oldboot
mkdir /boot
cp -R /tmp/oldboot /boot
rm -rf /tmp/oldboot
umount /dev/sdb1
vim /etc/fstab i zmiana w linii /dev/sdb1 /boot na /home
mount -a
Dodatkowo;
1. Nie jestem pewien czy reinstalacja gruba jest konieczna.
2. Przy większej ilości dysków zainteresuj się UUID - odpadnie Ci wtedy zamartwianie się czy dyski są prawidłowo podpięte. Wbrew pozorom uruchomienie UUID na Debianie lenny jest banalne...
Zrobiłem to pierwszym sposobem kolegi Moreno - działa bez problemu, nie wiem czy działałoby to bez przeinstalowania gruba - jak tak się zastanowiłem to chyba tak - jakbym nie ruszył partycji w sposób fizyczny. Co do UUID mam Lennego więc przemyślę temat - chyba, że wcześniej zamienię kilka dysków na jeden (dwa duże) pozdrawiam, dzięki za pomoc!
Anetka, nie obraź się, ale nie dość, że opisałaś pokrótce połowę tego co ja napisałem, to w dodatku zrobiłaś jedynie połowę roboty. Mało tego, po wykonaniu twoich poleceń, po restarcie kompa m4rcin nie uruchomi debiana.Anetka pisze:Ja bym to zrobił mniej więcej tak;Mogłem gdzieś walnąć babola, ale generalnie powinno działać (proszę poprawić jeżeli gdzieś się machnąłem).Kod: Zaznacz cały
umount /dev/sdb1 mkdir /tmp/oldboot mount /dev/sdb1 /tmp/oldboot mkdir /boot cp -R /tmp/oldboot /boot rm -rf /tmp/oldboot umount /dev/sdb1 vim /etc/fstab i zmiana w linii /dev/sdb1 /boot na /home mount -a
Dodatkowo;
1. Nie jestem pewien czy reinstalacja gruba jest konieczna.(...)
Jeżeli masz się za coś wziąć i nie zrobić tego do końca, to lepiej wogóle sie za to nie zabieraj.
Reinstalacja gruba jest konieczna dlatego, że przenosisz pliki gruba na inną partycje, a właściwie inny dysk, a grub nie będzie wszczynał dochodzeń i poszukiwań pt. "gdzie się podziały moje pliki?".
Mimo to, babola walnęłaś, chociażby z poleceniem mkdir /boot.
Jaki sens ma tworzenie katalogu o takiej samej nazwie co istniejący już katalog? Przecież /boot już wcześniej istniał, tyle, że zamontowana była w nim partycja sdb1.
...a co z folderem użytkownika? Owszem, znajduje sie we właściwym katalogu, ale nie na partycji sdb1, tak jak chce m4rcin.
Do m4rcin, ciesze się, ze mogłem pomóc.