Squid3 - podmienianie adresów na wyj

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Poszumczum

Squid3 - podmienianie adresów na wyjściu

Post autor: Poszumczum »

Witam.
Uruchomiłem squida w swojej niewielkiej sieci i wygląda na to, że działa on w miarę poprawnie ale pojawił się mały problem. Wszystkie pakiety z i do internetu kierowane są na squida i dostają adres tego serwera co uniemożliwia mi ograniczanie pasma na konkretny komputer bo w rezultacie cały ruch generowany jest przez serwer a nie przez poszczególne komputery. Jest taka możliwość żeby squid podmieniał adresy tak aby wiadomo było co należy do kogo (do jakiego komputera)?
bzyk_

Post autor: bzyk_ »

Od złej strony do tego podchodzisz. Zostaw squida w spokoju, i zorganizuj przycinanie pasma tak aby squid w tym nie przeszkadzał. Jeżeli to jest htb, to napisz reguły tak aby pracowały na filtrach u32 wraz z src i dst ip danego hosta. Wrzuc imq na interfejsie lokalnym i tam zapnij te reguly.
Ewentualnie napisz coś więcej (ilość interfejsów, jak rozwiązany routing itp.), to będzie można podać bardziej precyzyjne rozwiązania.

Ale zabawę ze squidem sobie daruj, bo to według mnie nie tędy droga.
Poszumczum

Post autor: Poszumczum »

Aktualnie wszystko odbywa się na MikroTik'u, w nim znajdują się 2 karty LAN i 2 karty WLAN. Do jednej karty podłączony jest modem poprzez PPPoE a do drugiej przełącznik...

Czyli radzisz żebym darował sobie tego squid'a?
ODPOWIEDZ