[+] libc6 nie można przywróci

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Daj już spokój z tym usuwaniem libc6, bo to totalna bzdura. Tego nigdy, przenigdy nie należy robić.
saturno pisze:Trzeba jeszcze podjąć jakieś dodatkowe czynności?
Czy można już doinstalować i skonfigurować locales?
Nie mam pojęcia, próbuj :) W żadnych opisach tego nie znajdziesz, nikt nie cofa libc6 o całe wydanie, bo to proszenie się o kataklizm (jak zresztą widać w tym wątku).

Jeśli się uda, to jedź według tego żeby cofnąć wszystko do wersji z Lennego:
By zmniejszyć wersję wszystkich pakietów do wydania stabilnego, ustaw plik /etc/apt/preferences jak poniżej:

Package: *
Pin: release a=stable
Pin-Priority: 1001
a potem wykonaj polecenie:

Kod: Zaznacz cały

apt-get dist-upgrade
Jeżeli się wywala, to wrzuć tutaj co go boli.

Edycja:
saturno pisze:

debian:/home/tom# apt-get upgrade
Reading package lists... Done
E: Invalid record in the preferences file, no Package header
Gdzieś musiałeś się walnąć, zapomniałeś gwiazdki, literówka, itp.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

Na 99,9 % jestem pewien, że problem jest rozwiązany, a tak tylko dla innych napiszę co dodatkowo musiałem zrobić:
  1. Jak napisałem w poprzednim poście:
    Nie było ldconfig w /sbin więc go tam wrzuciłem i jedyna możliwość naprawy pakietu jaka była dostępna w synapticu (Force Version...) wreszcie przyniosła oczekiwany skutek.
  2. Doszedłem co było nie tak przy:
    http://www.debian.org/doc/manuals/refer ... apt-stable

6.2.7 Obniżenie wersji wszystkich pakietów do wydania stabilnego.

By zmniejszyć wersję wszystkich pakietów do wydania stabilnego, ustaw plik /etc/apt/preferences jak poniżej:

Package: *
    Pin: release a=stable
    Pin-Priority: 1001

a następnie uruchom:

apt-get upgrade
    które wymusi zmniejszenie wersji z powodu Pin-Priority > 1000. Pamiętaj jednak, że podczas tej operacji mogą wystąpić problemy z zależnościami.
    Mianowicie tekst do pliku kopiowałem z manuala jak leci i w ten sposób na początku każdej linii tekstu zostało wolne miejsce (tak jakby nacisnął kilka razy spację).
    Po usunięciu problemu polecenie z manuala:

apt-get upgrade
    nie powodowało praktycznie nic oprócz informacji o stanie pakietów.
    Natomiast po użyciu polecenia od ArnVaker:

apt-get dist-upgrade
    zostały usunięty pakiet wine-gecko a wine z wersji 1.1.41 został przeinstalowany na wine 1.0.1.
  3. Wejście w synaptic i ZONK, bo ani śladu wine!

Zaznaczam do całkowitego usunięcia pakiety które, pozostały po wine (libmpg123-0, msttcorefonts, ttf-mscorefonts-installer), a następnie zaznaczam do całkowitego usunięcia pakiety, które oznaczone są jako:

Nie zainstalowane (pozostałości po konfiguratorze)
    tzn.: language-env, libc-bin oraz locales.
  4. Podstawiam w synapticu zapisaną listę pakietów i kolejne zdziwienie, bo pakiet który mam nie zainstalowany (wine-gecko) pokazuje jako uszkodzony!
    A pozaznaczane są do instalacji oprócz wine także zależności od stabilnej wersji, a nie od nowej wersji wine, jak to miało miejsce kiedy zapisywałem listę.
    Więc sprawdziłem, że pakiet wine jest zaznaczony w wersji stabilnej tak jakby miała ta wersja priorytet.
    Po wybraniu "Wymuś wersję ..." wine 1.1.41 pakiet wine-gecko z listy pakietów uszkodzonych został przesunięty do listy pakietów do zainstalowania, ale odstąpiłem od instalacji.
    Kombinując czy w przyszłości nie będzie problemów z innymi pakietami z poza oficjalnego repozytorium wpadłem na pomysł, że może ten nowo utworzony plik (/etc/apt/preferences) wymusza takie zachowanie i jak się okazało tak było, bo po jego usunięciu synaptic już wcale nie protestował i zainstalował pakiety z podstawionej listy (w tym min. locales).
  5. Ponowne uruchomienie i jeszcze jeden program przywitał mnie po angielsku, a mianowicie Firefox. A wczuł się tak w role skubany, że nawet w Google wyniki były podawane tak jakbym miał w systemie ustawiony język angielski.
    Pomogło:

dpkg-reconfigure locales
    Oraz ponowne uruchomienie systemu.
  6. Pozytywna instalacja Skype z pliku .deb oraz AdobeAIRInstaller.bin i iplalite.air, a następnie znalezienie później tych programów jako zainstalowane w synapticu skłania mnie jeszcze raz do potwierdzenia, że na 99.9% mam pewność, że problem został rozwiązany.
Dziękuje serdecznie wszystkim za pomoc i wsparcie :) .
Jak na razie wszystko działa, a system śmiga jak szalony.

Pozdrawiam
saturno
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

saturno pisze:Kombinując czy w przyszłości nie będzie problemów z innymi pakietami z poza oficjalnego repozytorium wpadłem na pomysł, że może ten nowo utworzony plik (/etc/apt/preferences) wymusza takie zachowanie i jak się okazało tak było, bo po jego usunięciu synaptic już wcale nie protestował i zainstalował pakiety z podstawionej listy (w tym min. locales).
Takie właśnie było jego zadanie — w połączeniu z apt-get zrównać wszystko do "stable" ustawiając na tą gałąź priorytet ponad 1000. Dzięki temu wiadomo, że nie masz już jakichś kluczowych pakietów ze Squeeze i wszystko powinno być w porządku. Zapomniałem dodać, że potem możesz go oczywiście usunąć.
P > 1000
causes a version to be installed even if this constitutes a downgrade of the package

990 < P <=1000
causes a version to be installed even if it does not come from the target release, unless the installed version is more recent

500 < P <=990
causes a version to be installed unless there is a version available belonging to the target release or the installed version is more recent

100 < P <=500
causes a version to be installed unless there is a version available belonging to some other distribution or the installed version is more recent

0 < P <=100
causes a version to be installed only if there is no installed version of the package

P < 0
prevents the version from being installed
saturno pisze:Jak na razie wszystko działa, a system śmiga jak szalony.
Coś łatwo poszło. Myślałem, że trzeba będzie bardziej powalczyć :)
ODPOWIEDZ