neostrada, sagem fast800 - d

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
robero
Beginner

neostrada, sagem fast800 - długie łączenie

Post autor: robero »

Witam.
Zainstalowałem Debiana testowego na kolejnym komputerze. Nowością była dla mnie neostrada.
Wykonałem wszystko zgodnie z http://debian.linux.pl/threads/891-Inst ... #post84937.
Wybrałem dns neostrady. No i straszny zonk. Internetu nie było. Ponownie uruchomiłem skrypt hag-run-neo myśląc, że zrobiłem literówkę w loginie lub haśle, znowu wybrałem dnsy neostrady i nadal brak internetu (upokorzenie, bo to nie u mnie). W końcu stwierdziłem, że muszą dns nie działać i znowu uruchomiłem skrypt hag-run-neo i tym razem wybrałem open dns. Teraz internet już był. Ostatecznie uruchomiałem ten skrypt 3 lub 4 razy nie pamiętam dokładnie, i chyba za każdym razem dawałem

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure hag-run-neo
Chyba. Jeśli dobrze pamiętam to restartowałem ten komputer i od razu był internet, super.

Na drugi dzień włączyłem ten komputer i internetu od razu nie było. Sagem mrugał, zaczął świecić na stałe, znowu mrugał i tak 4 razy. Około dwóch minut jak nic. No i internet był. Zrestartowałem komputer i znowu to samo.
Dlaczego tak jest? Dzień wcześniej przecież jak tylko się włączył to już był internet. Czy to możliwe, że przez to, że kilka razy dałem:

dpkg-reconfigure hag-run-neo
mam w jakimś pliku 4 razy start połączenia?

Dziwna rzecz, bo po kolejnym restarcie sagem zrobił tylko jedno dodatkowe mruganie ale nie było internetu od razu jak zaczął świecić tylko jeszcze z 15 sekund później.

To może nie jest wielki problem ale ten system zainstalowałem i skonfigurowałem u osób, które nie znają nic poza Windows i nie chcę żeby włączali Windowsa bo Debian się długo z internetem łączy.

Będę wdzięczny za wszystkie za rady.

I drugie pytanie: dlaczego nie działają dnsy neostrady? Jestem przekonany, że strony ładowałyby się szybciej niż na open dns.
Awatar użytkownika
tremor
Beginner

Post autor: tremor »

Przejrzyj ten wątek, może Cię coś zainspiruje: http://debian.linux.pl/threads/17991-Wo ... et-Squeeze .
robero
Beginner

Dzięki ale to mi raczej nie pomoże. Jak się połączy to jest ok, strony się ładują ładnie.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Przedstaw wynik polecenia:

dpkg -l | grep resolvconf
Jaka wersja neostrady i jaka odległość od centrali (jakość łącza). Może być konieczne zgłoszenie i wizyta technicznej obsługi z TP w domu. Być może sprawę rozwiązałby ruter z modemem.
robero
Beginner

# dpkg -l | grep resolvconf
ii  resolvconf                           1.45                       name server information handler
fnmirk pisze:Jaka wersja neostrady i jaka odległość od centrali (jakość łącza).
Neostrada 512 kb/s. Nie wiem ile do centrali. Na Windowsie zawsze im się łączy natychmiast po kliknięciu połącz, a okno łączenia przez pppoe pokazuje się prawie natychmiast po ukazaniu się pulpitu (kiedyś dodałem do autostartu).

Edycja:
Ups, wkleiłem z rozpędu wynik z mojego laptopa. Jutro będę na miejscu to sprawdzę jeszcze raz jak to działa i sprawdzę wynik:

dpkg -l | grep resolvconf
Dodane:
A więc byłem kilka dni temu i po włączeniu internetu nie było, nie działały DNS (były ustawione open dns). Ponownie uruchomiłem skrypt, ustawiłem dns neostrady i jest w porządku. Internet działa jak należy, zaraz po włączeniu systemu zielone światła przestają mrugać, trzeba odczekać jeszcze 15 sekund i już Internet jest.

Pakietu resolvconf nie ma w systemie i nie instalowałem. Mam nadzieję że słusznie.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Jeżeli modem się synchronizuje i zostaje nawiązane połączenie to tak ma to działać. Jedynie wizyta obsługi technicznej mogłaby coś ewentualnie zmienić lub więcej powiedzieć. Nie wiem od czego to zależy ale są dni kiedy działa wszystko natychmiast, a czasami z niewielkim opóźnieniem. Należałoby jeszcze sprawdzić jak zachowuje się system kiedy jest zmieniany numer IP przez dostawcę internetu.

Jak wygląda restart połączenia? Czy jest nawiązywane wtedy ponowne połączenie, czy jest spore opóźnienie? Może wyłączenie automatycznego uruchamiania karty sieciowej poprawi sytuację.
robero
Beginner

fnmirk pisze: Może wyłączenie automatycznego uruchamiania karty sieciowej poprawi sytuację.
Tzn? Nic mi to nie mówi. Nie wiem jak. To co wtedy trzeba będzie ją ręcznie uruchamiać?

I ważne pytanie. W skrypcie hag-run-neo wybrałem dns neostrady. Czy to są te same dns które są dostarczane dynamicznie? A jeśli nie, czy da się jakoś ustawić dynamiczne dns?
ODPOWIEDZ