Instalator nie chce wystartowa

Ogólne pytania dotyczące systemu
Awatar użytkownika
karol30

jaka jest różnica pomiędzy wersją 1.23GBa wersją 4.34GB Debiana

Post autor: karol30 »

Witam.
M
am pytanie, ponieważ ściągam dwie wersje Debiana 1.32GB i 4.34GB i chciałbym się dowiedzieć czym różni się wersja jedna od drugiej? Pozdrawiam karol.
Awatar użytkownika
karol30

Nie ma jakiegoś sposobu aby uruchomić Debiana z płyty bo mam nagranego ale nie chce mi działać.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Warunkiem uruchomienia instalatora jest poprawnie pobrany obraz iso i następnie nagrany bez błędów na płytce CD.
Awatar użytkownika
karol30

Nie da rady pobrać obrazu iso niepoprawnie, bo jak pobierasz to naciskasz pobierz i pobiera ci automatycznie, a wypalenie to albo z najniższą prędkościa albo maksymalną. Tyle tylko, że przy maksymalnej mogą występować błędy. Jakbyś radził wypalić? Z maksymalną prędkością czy najwolniejszą?
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Karolu, zacznijmy od początku.
1. Jakie obrazy pobrałeś, podaj ich nazwy
2. Czy sumy kontrolne Ci się zgadzają?
3. Jakim programem i jak nagrałeś płytę (wbrew pozorom to często popełniany błąd, iż użytkownicy nagrywają plik *.iso jako dane na płytkę a nie jako obraz).
4. Jakie masz błędy przy instalacji? Wróżyć nie potrafimy napisz, opisz, dodaj zrzuty ekranu.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

karol30 pisze:Witam.
Mam taki problem ponieważ nie chce mi wystartować instalator z płyty, a ustawione mam w biosie start z Cd to i tak włącza mi się Windows XP. Pomóżcie bo nie wiem co robić?

Ps. Mam Debiana 5.
Proponuję kolego abyś nie tworzył kilku tematów o tej samej treści - to nie pomaga a wręcz zniechęca, gdybym wcześniej odnalazł ten wątek to nie odpowiedziałbym w Twoim poprzednim poście.
Moderatorów proszę o skasowanie jednego z dublujących się tematów.
fnmirk
Senior Member

&quot pisze:Nie da rady pobrać obrazu iso niepoprawnie,
Niestety jest takich możliwości wiele. Wystarczy że posiadasz błędy na partycji, na którą pobierasz obraz lub jakiś złośliwy program albo użytkownik zmodyfikuje fragment pobieranego obrazu itp.

Odpowiedz na pytania jakie zadał xmaster.
fnmirk
Senior Member

xmaster, dziękuję.

karol30, mogłeś dalej zadawać pytania w jednym temacie. Nie wprowadzaj zamieszania powielając nieomal.

winnetou, popraw tekst. Wiesz, że nie przepuszczę braku jednej kropki w Twoich wypowiedziach. Za chwilę poleci to do kosza.
Awatar użytkownika
karol30

Pobrałem debian-504-i386-CD-1.iso. Sumy kontrolne zgadzają się jak najbardziej. Nagrywam programem xilisoft iso burning, wypalam to w ,,iso image burning'', a błąd jest taki, że nie startuje mi płyta.
ODPOWIEDZ