Instalator nie chce wystartowa

Ogólne pytania dotyczące systemu
Awatar użytkownika
karol30

Instalator nie chce wystartować z płyty Cd pomimo odpowiedniego ustawienia w biosie

Post autor: karol30 »

Witam.
Mam taki problem ponieważ nie chce mi wystartować instalator z płyty, a ustawione mam w biosie start z Cd to i tak włącza mi się Windows XP. Pomóżcie bo nie wiem co robić?

Ps. Mam Debiana 5.
Puchaty

Post autor: Puchaty »

Jeżeli dobrze zrozumiałem masz podwójne uruchamianie systemu (ang. dual boot)? Windows XP i Debian Lenny? A jeżeli możesz to sprostuj swoją wypowiedź napisałeś, że włącza się Windows XP, a masz Debiana? A w dodatku mówisz o ładowaniu systemu z płyty? Jakiej? Po prostu prosimy o szersze opisanie problemu.
RaV.

Post autor: RaV. »

Sprawdź na innym komputerze, czy płyta jest na pewno startowa. Może to "oczywista oczywistość", ale zdarzyło mi się kilka razy nagrać startową płytę, a później okazywało się, że to nie do końca tak jest.

Drugi pomysł to taki, aby włączyć menu pozwalające, niezależnie od ustawień BIOS-u, wybrać urządzenie, z którego system ma wystartować. W zależności od producenta BIOS, może to być któryś z klawiszy funkcyjnych lub kombinacja jakichś klawiszy. Przy starcie systemu taka informacja jest pokazywana na ekranie. Spróbuj wymusić start z napędu optycznego.
Awatar użytkownika
karol30

Windowsa XP mam na twardym dysku, a Debiana próbuję uruchomić z płyty aby go zainstalować i nie ma żadnej reakcji bo trochę pomięli i włącza się Windows XP.
Puchaty

Zrób tak jak mówi RaV. I jeszcze możesz spróbować sprawdzić czy z GRUB-em jest wszystko w porządku. Jest taki program rozruchowy, który nagrywasz na płytę cd, SuperGrub się nazywa. Jeżeli nic nie pomoże to sprawdź GRUB-a tym programem.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

karol30 - oprócz tego, co pisze RaV - sprawdź czy w ogóle Twój komputer uruchamia się z innej niż windowsowy instalator, płyty startowej. Ściągnij cokolwiek z internetu i sprawdź. Sprawdź też poprawność sum md5 obrazu iso, z którego nagrywałeś płytę i sprawdź, czy to jest płyta startowa, czy jedynie wgrane na tę płytę ISO (lub odpowiedz sobie na to pytanie). Możesz też wykonać inną płytę z instalatorem Debiana. Ze swojej strony dodam, że niektóre komputery mają problem z uruchamianiem się z CD-RW. Nie wiem dlaczego. Aha, jeśli to jest to wersja testowa bądź Sid, to spróbuj ze stabilną wersją Debiana, bo niekiedy problem jest z aktualnym instalatorem Debiana.
Awatar użytkownika
karol30

W jaki sposób sprawdzić gruba jak nie ma Debiana zainstalowanego na dysku twardym? Nagrałem super gruba na płytę i nie mam zielonego pojęcia w jaki sposób go sprawdzić? Czy trzeba zrestartować komputer aby super grub zadziałał?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Gruba będziesz miał jak zainstalujesz debiana, Puchaty nie zrozumiał pierwszego posta, więc na razie zignoruj jego rady. Na razie zastosuj się do wskazówek pavbaranova.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Po co chcesz sprawdzać gruba? System się nie zainstalował bo instalator Debiana nie startuje z płyty. Jedyne co możesz w tym momencie sprawdzić to czy można uruchomić komputer z nagranej płyty programu supergrub.
Puchaty

Fakt, nie doczytałem dokładnie pierwszego posta. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
ODPOWIEDZ