Utworzenie subdomeny na Debianie
Utworzenie subdomeny na Debianie
Witam!
Szukałem wszędzie ale nie mogę nigdzie znaleźć jak utworzyć subdomenę na Debianie. Prosiłbym o pomoc i szybką odpowiedź jakie pliki trzeba edytować i co dopisać. Z góry dziękuję.
Szukałem wszędzie ale nie mogę nigdzie znaleźć jak utworzyć subdomenę na Debianie. Prosiłbym o pomoc i szybką odpowiedź jakie pliki trzeba edytować i co dopisać. Z góry dziękuję.
Tak ale wszędzie znajduję jak przypiąć domenę itd. A więc, czy Bind może też utworzyć subdomenę? Mam domenę podpiętą i chcę utworzyć dla niej np. Nigdzie nie mogę znaleźć jak skonfigurować subdomenę.
Kod: Zaznacz cały
forum.mojadomena.pl
Na przykład dopisując do swojego pliku konfiguracyjnego domeny
forum.mojadomena.pl IN A TWOJ_ADDRESS_IP
Generalnie nie odpowiada za to tylko jeden plik. Musisz zainstalować Binda (czsami nazywa się go Named).Sk@te pisze:A jaki plik odpowiada za konfiguracje domeny? Przepraszam jestem poczatkujacy w linuxie.
apt-get install bind9
http://www.debian.one.pl/index.php?url=12
Jeżeli chcesz na swoim dedykowanym serwerze posiadać domenę, a więc być jego primary DNS serwerem, to musisz najpierw skonfigurować Binda pod swoją domenę na tym dedykowanym serwerze. Dopiero po poprawnym skonfigurowaniu domeny na swoim dedyku będziesz mógł u rejestratora domeny np. nazwa.pl przenieść "obsługę" domeny na swój dedykowany serwer. Ogólnie nie jest to trudne do zrobienia, aczkolwiek trzeba mieć na uwadze jedną istotną rzecz - czas propagacji a więc rozgłoszenia Twojej domeny może potrwać nawet 24h. Dlatego też zanim się zaczniesz denerować, że po zmianach nie widać np. subdomeny to radzę nie rozwalać konfigów w pył i pisać od nowa tylko spokojnie poczekać

Uwaga - błąd!
Powinno być: lub
Unit pisze:Na przykład dopisując do swojego pliku konfiguracyjnego domenyKod: Zaznacz cały
forum.mojadomena.pl IN A TWOJ_ADDRESS_IP
Powinno być:
forum.mojadomena.pl. IN A TWOJ_ADDRESS_IP
forum IN A TWOJ_ADDRESS_IP