Udost

Ogólne pytania dotyczące systemu
ea66
Beginner
Udostęnianie plików w KDE

Post autor: ea66 »

Witam!

Niedawno przesiadłem się na KDE i natknąłem się na problem z udostępnianiem plików tzn. we właściwościach folderu na zakładce "Udostępnij" po kliknięciu Konfiguracja współdzielenia plików i podaniu hasła roota nic się nie dzieje.
Co jest nie tak?
Pakiety samba i samba-common mam zainstalowane.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Aby udostępnić coś w sambie musisz wyedytować plik smb.conf i tam wpisać co chcesz udostępnić (utworzyć odpowiednią sekcję i podać parametry dla tego udostępniania), albo zrobić to poprzez SWAT, interfejs służący do konfiguracji SAMBy przez przeglądarkę internetową. Uruchamiasz go wpisaniem w pasek adresu: localhost:901.
ea66
Beginner

Ok to jedna wersja... a przez KDE się nie da?
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

Kurcze ale nie wiem czy wiesz co to KDE.
http://pl.wikipedia.org/wiki/KDE
samba i tylko samba chyba ze sobie postawisz jakiegos ftpa ale to bez sensu (co prawda juz rozne cuda widzialem)
Chcesz graficznie konfigurowac sambe? Bo szczerze zaczynam sie zastanawiac co chcesz zrobic.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Jeżeli w sambie (czyli w tym pliku smb.conf lub przez SWAT) udostępnisz folder to w KDE otrzyma on taką ikonkę jaką widzisz w załączniku, czyli będzie info o tym, że jest to folder udostępniony, ale z pod KDE tego raczej nie zmienisz (chyba, że w Konquerorze przez SWAT).
ea66
Beginner

No więc właśnie o to mi chodzi. Zdaję sobie sprawę ,że udostępnianie plików w sieci lokalnej przez sambę można skonfigurować edytując plik smb.conf lub przez interfejs SWAT.
Ja jednak byłem ciekaw czy istnieje możliwość graficznej konfiguracji udostępniania plików w sieci lokalnej taka jak znajduje się w Gnome [¦rodowisko>Administracja>Foldery współdzielone]:
Obrazek

Mam nadzieję ,że teraz rozwiałem wszelkie wątpliwości o co mi chodzi ;-)
ODPOWIEDZ