Zapotrzebowanie serwera na RAM - czy to normalne?

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
bieluch

Zapotrzebowanie serwera na RAM - czy to normalne?

Post autor: bieluch »

Witam.
Sprawdzałem już na 3 serwerach vps (polskich i zagranicznych). Po instalacji czystego Debiana 5 używanych jest 40-50MB RAM-u zaś po instalacji serwera zużycie wzrasta do ponad 200MB i mimo że nie ma żadnego ruchu nic się nie dzieje, nie spada. Aby nie pisać drugi raz tego samego napiszę, że instalowałem według poradnika http://debian.linux.pl/threads/17568-Ko ... AMP-i-MAIL
Całkowicie pominąłem binda i pocztę e-mail bo nie są mi te usługi do niczego potrzebne.
Czy to normalne?
Wydaje mi się co najmniej dziwne skoro podobno da się uruchomić serwer na 180MB ramu.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

Uruchom i za pomocą "<" i ">" ustaw tak, żeby sortował po zużyciu pamięci, zobaczymy co zjada Ci tyle ramu.
Aha, tak dla pewności pokaż wyniki

Kod: Zaznacz cały

free -m
.
life

Post autor: life »

Spora część pamięci jest używana jako podręczna przez Debiana czyli swego rodzaju bufor bezpieczeństwa, skoro jest wolna to po co ma się marnować.

Jeśli żadne usługi nie zacinają się, nie ma dużego obciążenia procesora to raczej nie ma się czym martwić, RAM jest po to by z niego korzystać a nie żeby był pusty.

Zobacz w: ile masz zajętej pamięci a ile to pamięć podręczna.
Awatar użytkownika
bieluch

Post autor: bieluch »

grucha pisze:Uruchom i za pomocą "<" i ">" ustaw tak, żeby sortował po zużyciu pamięci, zobaczymy co zjada Ci tyle ramu.
Obrazek

Nie wiem jak to sortowanie ustawić, jak naciskam w boki to pokazuje, że złe polecenie i abym z pomocy skorzystał.
grucha pisze: Aha, tak dla pewności pokaż wyniki

Kod: Zaznacz cały

free -m
Już się robi.
Obrazek
life pisze:Spora część pamięci jest używana jako podręczna przez Debiana czyli swego rodzaju bufor bezpieczeństwa, skoro jest wolna to po co ma się marnować.

Jeśli żadne usługi nie zacinają się, nie ma dużego obciążenia procesora to raczej nie ma się czym martwić, RAM jest po to by z niego korzystać a nie żeby był pusty.

Zobacz w: ile masz zajętej pamięci a ile to pamięć podręczna.
No tak, ale on zaczyna tej pamięci tak masowo używać po instalacji serwera.
Pusty serwer nic się nie dzieje tylko strona jakaś testowa uruchomiona.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

"<" i ">" wymagają wciśnięcia Shift, inaczej mamy "," i ".". Z tego co wiedzę jedno wciśnięcie ">" powinno segregować jak trzeba.
Sam serwer wygląda nie najgorzej, mysqld + apache to góra 10% dostępnych zasobów. Jak już uda się posegregować, to zobaczymy czy coś innego czasem nie zjada reszty z tego użytego ramu. Dla porównania u mnie przy uruchomianych apache2 + mysql + postgresql i braku ruchu na www zużycie wynosi 31-32 MB.
ODPOWIEDZ