[+] Firefox - problem z uruchomieniem
-
- Senior Member
Też właśnie nie mogę znaleźć :) Toteż nic nie gwarantuję, ale wystarczy chyba włączyćilin pisze:Gdzieś był wątek na ten temat ale nie umiem go odnaleźć.
Kod: Zaznacz cały
network.dns.disableIPv6
about:config
To co napisałem nie może nie zadziałać
, ale przyznaję, że nie uwzględniłem, że mam do czynienia z osobą na tyle nie obeznaną, że może nie wiedzieć, że pod moim

kryje się:tremor pisze:zaktualizować Iceweasela
apt-get update && apt-get install iceweasel
Witam...
Panowie i Panie, wszystko pomalutku i powoli. Lisek się uruchomił choć nadal walczę z trybem offline (grucha, niestety w "plik" tryb offline nie jest zaznaczony). Ale nie o tym chciałem napisać. Mianowicie moja chęć uruchomienia FireFoxa spowodowana była problemami z odtwarzaniem skryptów/aplikacji flaszowych. W miarę zagłębiania tematu dopatrzyłem się oczywistego, Lisek (jeśli oczywiście mówimy o przeglądarce internetowej) niczym się nie różni od Łasiczki, no może poza paroma małymi różnicami.
Dlatego teraz pojawiają się moje obawy, że jak uda mi się przywrócić tryb online w Lisku to z flaszem będzie działo się dokładnie to samo.
Przykład: otwieramy http://www.wrzuta.pl --> wybieramy pierwszą lepszą mp3, otwiera się strona, klikam na play i niestety zero reakcji (o dziwo filmiki odtwarzają się bez problemu).
Zakładam, że spotkaliście się już z taką sytuacją więc każdy pomysł sprawdzę.
PS. tremor, tak jak napisałem polecenia typu: są dla mnie czymś nowym bo z Debianem nie miałem za dużo do czynienia wcześniej. Ale studiuję podręczni systemowy, więc na przyszłość postaram się zrozumieć o co chodzi. Aha no i Twój pomysł z ia32-libs-gtk okazał się trafny.
Dziękuję za pomoc Panie i Panowie, jestem mile zaskoczony podejściem na tym forum do ,,nowych w temacie''.
Panowie i Panie, wszystko pomalutku i powoli. Lisek się uruchomił choć nadal walczę z trybem offline (grucha, niestety w "plik" tryb offline nie jest zaznaczony). Ale nie o tym chciałem napisać. Mianowicie moja chęć uruchomienia FireFoxa spowodowana była problemami z odtwarzaniem skryptów/aplikacji flaszowych. W miarę zagłębiania tematu dopatrzyłem się oczywistego, Lisek (jeśli oczywiście mówimy o przeglądarce internetowej) niczym się nie różni od Łasiczki, no może poza paroma małymi różnicami.
Dlatego teraz pojawiają się moje obawy, że jak uda mi się przywrócić tryb online w Lisku to z flaszem będzie działo się dokładnie to samo.
Przykład: otwieramy http://www.wrzuta.pl --> wybieramy pierwszą lepszą mp3, otwiera się strona, klikam na play i niestety zero reakcji (o dziwo filmiki odtwarzają się bez problemu).
Zakładam, że spotkaliście się już z taką sytuacją więc każdy pomysł sprawdzę.
PS. tremor, tak jak napisałem polecenia typu:
apt-get update && apt-get install iceweasel
Dziękuję za pomoc Panie i Panowie, jestem mile zaskoczony podejściem na tym forum do ,,nowych w temacie''.
Na wstępie, nie wiem dlaczego wybór padł na Firefoksa, czy to jest przyzwyczajenie i to właśnie tej przeglądarki używać chcesz, czy to może wybór - strzał?
Sugerowałbym, żebyś spróbował z Operą
http://operapl.net/pobierz/
Pobierasz ją w paczce .deb, więc problemu z instalacją być nie powinno. Po ściągnięciu paczki w konsoli (w katalogu ze ściągnięta opera, mam nadzieję, że to oczywiste):
Jeśli będzie problem z zależnościami spełniasz je po prostu za pomocą apt-geta bądź aptitude. I masz operę. Upewniasz się czy w menu Narzędzia -> Szybka konfiguracja, masz włączona obsługę wtyczek. Wchodzisz na stronę przykładowo: otwierasz jakiś link. Powinien wyskoczyć komunikat, że musisz zainstalować wtyczkę flash. Klikasz TAK, na stronie wybierasz paczkę .deb. Następnie postępujesz tak jak przy instalacji opery. Po zainstalowaniu flasha, restart przeglądarki i działa.
Musi działać. U mnie działa, a sam przed chwilą instalowałem flasha w operze.
Sugerowałbym, żebyś spróbował z Operą
http://operapl.net/pobierz/
Pobierasz ją w paczce .deb, więc problemu z instalacją być nie powinno. Po ściągnięciu paczki w konsoli (w katalogu ze ściągnięta opera, mam nadzieję, że to oczywiste):
dpkg -i opera.deb
Jeśli będzie problem z zależnościami spełniasz je po prostu za pomocą apt-geta bądź aptitude. I masz operę. Upewniasz się czy w menu Narzędzia -> Szybka konfiguracja, masz włączona obsługę wtyczek. Wchodzisz na stronę przykładowo:
mp3.radioparty.pl
Musi działać. U mnie działa, a sam przed chwilą instalowałem flasha w operze.
Może odbiegnę od samego tematu Firefoxa, ale skoro meritum sprawy leży w obsłudze flasha, to Rodi83 pokaż co za flasha masz zainstalowanego:
aptitude search flash
soniak - wolałbym uporać się z problemem niż przejść obok niego
Choć zakładam, że ta sama wtyczka flash będzie odpowiadała za obsługę flasha zarówno w Firefox jak i Operze (ale mogę się mylić).
grucha - komenda: nie daje żadnego wyniku. Ale znalazłem na forum http://debian.linux.pl/content/178-Inst ... -Iceweasel
zaraz przeczytam i zobaczę, może natrafię na coś przydatnego.

grucha - komenda:
aptitude search flash
zaraz przeczytam i zobaczę, może natrafię na coś przydatnego.