Po
Połączenie się z zewnątrz i z wewnątrz
Zainstalowałem Debiana i nie mogę połączyć się z zewnątrz ani z wewnątrz.
Mam modem i ruter, ustawiłem przekierowanie DMZ i portów i dalej nic, co to może być?
Mam modem i ruter, ustawiłem przekierowanie DMZ i portów i dalej nic, co to może być?
-
- Senior Member
-
- Senior Member
Czego z tego: http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz! nie rozumiesz?
Pisząc tak, jak Ty, dostajemy mniej więcej takie pytanie, jakbym zadał Tobie: nie mam wody w domu, da się coś z tym zrobić?
Pisząc tak, jak Ty, dostajemy mniej więcej takie pytanie, jakbym zadał Tobie: nie mam wody w domu, da się coś z tym zrobić?
Więc opiszę jakoś.
Jak wyżej napisałem mam ruter z modemem od UPC, nie mogę się połączyć przez SSH nawet z wewnątrz. Próbowałem konfigurować ruter ale cały czas jest to samo, nie wiem co jeszcze napisać. Jestem zielony z Debiana, jakbym wiedział jakich informacji potrzebujesz to bym napisał ale nie wiem co jeszcze?
Jak wyżej napisałem mam ruter z modemem od UPC, nie mogę się połączyć przez SSH nawet z wewnątrz. Próbowałem konfigurować ruter ale cały czas jest to samo, nie wiem co jeszcze napisać. Jestem zielony z Debiana, jakbym wiedział jakich informacji potrzebujesz to bym napisał ale nie wiem co jeszcze?
A serwer SSH zainstalowałeś?
Kod: Zaznacz cały
apt-get install openssh-server
To pokaż co zwraca:
Opisz też trochę dokładniej to "niedziałanie".
netstat -an | grep :22
Zaraz zobaczę polecenie, z komputera tego samego mogę się połączyć ale z sieci dom i z poza już nie.
Edycja:
Polecenia:
Nie działa, znaczy nie mogę połączyć się z innego komputera.
Edycja:
Polecenia:
frag:/home/toffik# apt-get install openssh-server
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
openssh-server jest już w najnowszej wersji.
openssh-server zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
frag:/home/toffik# netstat -an | grep :22
tcp 0 0 0.0.0.0:22 0.0.0.0:* LISTEN
tcp6 0 0 :::22 :::* LISTEN
frag:/home/toffik#