Witam.
Chcę skompilować postgresql 8.3. Wyczytałem w pliku INSTALL, że potrzebne do tego narzędzia gmake gdyż zwykły make sobie nie poradzi (i prawda - kompilacja przebiega i kończy się bez błędów a instrukcja make install "instaluje" serwer jednak na koniec okazuje się, że serwer jednak nie jest zainstalowany).
Idąc za radą z INSTALL zainstalowałem narzędzie GNU make i jest ono w lokalizacji /usr/local/bin jako make. Stworzyłem też w niej dowiązanie o nazwie gmake. Po wywołaniu gmake i gmake install powtarza się sytuacja opisana przed momentem - kompilacja w porządku, instalacja niby w porządku a postgresa dalej nie ma.
Kompilacja Postgresql i gmake nie dzia
Pewnie, że wystarczy, ale chcę się nauczyć sam kompilować programy.
Poza tym nie chce być zaliczany do tych leniwych. jest ona przeprowadzana - a przynajmniej tak to wygląda. Problemu nie ma przy instalacji z paczek, ale chciałbym się dowiedzieć, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy albo gdzie szukać wyjaśnienia. Co, gdybym chciał skompilować program, którego nie ma w repozytorium, a sytuacja powtórzyła by się. Jestem zielony jeśli chodzi o Linuksa.
Poza tym nie chce być zaliczany do tych leniwych.
A odpowiedź na drugie pytanie jest taka, że nie mogę ani uruchomić procesu ani zainicjować klastra. Nie ma nic - tak jakby serwer w ogóle nie był zainstalowany mimo, że po wydaniu polecenia:"Problem Linuksów leży w tym, że ludzie robią się coraz bardziej leniwi i nie chcą się bawić w kompilowanie ze źródeł programów, montowanie z palca pendrive'ów, przeglądania logów itp.
System ma być prosty i intuicyjny a cała administracja i użytkowanie ma polegać na kliknięciu tu i tam i tyle."
Kod: Zaznacz cały
gake install
Dałem sobie spokój i zainstalowałem wszystko z paczek.
Dla formalności opiszę tylko najdokładniej jak potrafię mój problem, może ktoś ma podobny i może ktoś inny zna rozwiązanie.
A więc, źródła podają, że do kompilacji należy skorzystać z gmake (czyli jak przeczytałem na forach wersji GNU make), a nie make, gdyż ta sobie nie poradzi (no i nie poradziła sobie). Zainstalowałem wersję GNU make 3.61. Na forum podano, że w folderze, w którym jest zainstalowane GNU make należy stworzyć dowiązanie gmake. No i tak zrobiłem.
Wydając polecenia:
Normalnie po poprawnej instalacji powinny pojawić się w odpowiednich lokalizacjach pliki programu tj. np. /.../bin/postgresql; /.../local/postgresql; /.../init.d/postgresql itd.
No i tu jest problem, bo żadne się nie pojawiają. Jedynymi jakie znajduje system, to te ze źródłami.
Nie mam pojęcia co robię źle. Tym bardziej, że instalacja innych własnoręcznie kompilowanych programów nie sprawiała problemów.
Dla formalności opiszę tylko najdokładniej jak potrafię mój problem, może ktoś ma podobny i może ktoś inny zna rozwiązanie.
A więc, źródła podają, że do kompilacji należy skorzystać z gmake (czyli jak przeczytałem na forach wersji GNU make), a nie make, gdyż ta sobie nie poradzi (no i nie poradziła sobie). Zainstalowałem wersję GNU make 3.61. Na forum podano, że w folderze, w którym jest zainstalowane GNU make należy stworzyć dowiązanie gmake. No i tak zrobiłem.
Wydając polecenia:
Kod: Zaznacz cały
./configure - ok
gmake - ok
su
HASŁO
gmake install - "Instalation postgresql complete".
No i tu jest problem, bo żadne się nie pojawiają. Jedynymi jakie znajduje system, to te ze źródłami.
Nie mam pojęcia co robię źle. Tym bardziej, że instalacja innych własnoręcznie kompilowanych programów nie sprawiała problemów.