Witam!
Czy udało się komuś kiedyś skonfigurować sambę z MySQL? Z tego co wyczytałem to raczej ciężka sprawa, a bardzo by mi zależało na tym aby użytkownicy byli przechowywani w MySQL. Może jednak komuś się udało? Proszę o odpowiedz.
konfiguracja samby w po
Zabrałem się za konfigurację libpam_mysql i krew mnie już zalewa. Robię wszytko tak jak jest to tu opisane http://www.spencerstirling.com/computer ... luser.html i nie działa. Po wpisaniu passwd spencer wyskakuje Jest to jedyny sposób znaleziony przeze mnie. Udało się może komuś to skonfigurować? Jeśli tak to proszę o podpowiedz, ewentualnie link do jakiegoś innego podręcznika.
Dodane:
W logach mysql wyszukałem coś takiego:
Problem w tym, że nigdzie w plikach konfiguracyjnych nie łącze sie z bazą przez użytkownika nss-root. W plikach konfiguracyjnych
Mam ustawione że łącze się przez użytkowników: nss i nss-shadow. Skąd ten użytkownik nss-root?
Kod: Zaznacz cały
passwd: user 'spencer' does not exist
Dodane:
W logach mysql wyszukałem coś takiego:
100317 16:32:56 92 Connect Access denied for user 'nss-root'@'localhost' (using password: YES)
/etc/nss-mysql.conf i /etc/nss-mysql.conf
Z konfiguracją pam_mysql sobie już poradziłem. Działa. Tylko mam teraz problem z konfiguracją PAM w Sambie. Szukałem w sieci, ale jakoś nie mogę tego wszystkiego sklecić. Jak wiadomo każdy użytkownik przechowywany jest w bazie MySQL i ma swój katalog domowy w /home. Wszystko do tego momentu działa. Mogę się normalnie logować w systemie tymi użytkownikami. Teraz chciałbym poprzez PAM skonfigurować za pomocą sekcji [homes] w sambie, tak aby każdy mógł się dostać do swojego katalogu za pomocą loginu i hasła. Mogłby mi ktos podpowiedzieć jak się za to zabrac? Z Sambą nie miałem jeszcze styczności, więc proszę o wyrozumiałość Poniżej zamieszczam część mojego pliku smb.conf
[global]
workgroup = HOUSE
security = user
unix password sync = yes
pam password change = yes
encrypt passwords = No
[homes]
comment=Katalog domowy użytkownika %S
path=/home/www-users/%u
valid users = %u
force user=%u