Serwer DNS nie dzia
Skonfiguruj ją poprawnie w panelu klienta nazwa.pl. Bo jak na razie to ta domena nie jest obsługiwana przez dnsy nazwa.pl.barthek pisze: Czyli coś jest w konfiguracji?
Przyjrzyj się uważnie sekcji
Kod: Zaznacz cały
AUTHORITY SECTION
Z home.pl
Zewnętrzne serwery DNS. W pola DNS1-DNS4 wpisz nazwy serwerów, które są skonfigurowane do obsługi domeny. Wymagane jest podanie minimum dwóch serwerów. Adresy IP podawaj tylko wtedy, gdy serwer DNS znajduje się w domenie którą właśnie konfigurujesz.
Edycja:
bzyk, On chyba nie chce żeby domena była obsługiwana przez dnsy nazwa.pl, tylko wydelegowanie jej na własne dnsy
Zewnętrzne serwery DNS. W pola DNS1-DNS4 wpisz nazwy serwerów, które są skonfigurowane do obsługi domeny. Wymagane jest podanie minimum dwóch serwerów. Adresy IP podawaj tylko wtedy, gdy serwer DNS znajduje się w domenie którą właśnie konfigurujesz.
Edycja:
bzyk, On chyba nie chce żeby domena była obsługiwana przez dnsy nazwa.pl, tylko wydelegowanie jej na własne dnsy
To może ja napisze o co mi konkretnie chodzi.
Mam serwer na debianie. I chciałbym na nim stawiać strony. Tzn chcę przekierować w tej chwili jedna (w przyszlości więcej). Mam jeden serwer i chiałbym go wykorzystać jako serwer dns, i serwer www.
W panelu nazwa ma takie 2 możliwości
[ATTACH=CONFIG]3622[/ATTACH]
Ja wpisałem w tym pierwszym polu zewnetrzny adres serwera.
Mam serwer na debianie. I chciałbym na nim stawiać strony. Tzn chcę przekierować w tej chwili jedna (w przyszlości więcej). Mam jeden serwer i chiałbym go wykorzystać jako serwer dns, i serwer www.
W panelu nazwa ma takie 2 możliwości
[ATTACH=CONFIG]3622[/ATTACH]
Ja wpisałem w tym pierwszym polu zewnetrzny adres serwera.
@filip; to jest wlasnie to o czym mowie. AUTHORITY SECTION wskazuje na dnsy nasku. Czyli ze nazwa.pl nie przekierowuje na wlasciwe serwery dns.
Trzeba "powiedziec" w panelu klienta nazwa.pl ichnim serwerom gdzie maja przekierowywac zapytania o domene bartka.
@barthek: wystaw ten zalacznik w jakims sensownym miejscu, bo nie mozna go zobaczyc...
Trzeba "powiedziec" w panelu klienta nazwa.pl ichnim serwerom gdzie maja przekierowywac zapytania o domene bartka.
@barthek: wystaw ten zalacznik w jakims sensownym miejscu, bo nie mozna go zobaczyc...
OK.
Musisz wpisac swoje dnsy w te pola ponizej. Musisz miec dwa. Zakladam ze Twoj jest juz poprawnie skonfigurowany. Jezeli nie masz secondary, to goraco polecam to;
http://freedns.sgh.waw.pl/
Szybki, darmowy, niezawodny, system dns. Nieraz juz mi dupe uratowal. Tam mozesz sobie smialo postawic secondary dnsa.
Musisz wpisac swoje dnsy w te pola ponizej. Musisz miec dwa. Zakladam ze Twoj jest juz poprawnie skonfigurowany. Jezeli nie masz secondary, to goraco polecam to;
http://freedns.sgh.waw.pl/
Szybki, darmowy, niezawodny, system dns. Nieraz juz mi dupe uratowal. Tam mozesz sobie smialo postawic secondary dnsa.
Czyli w pierwszym polu wpisuj adres ip swojego serwera a w drugim fns2.sgh.waw.pl?
Mam jeszcze pytanie dlaczego poleceni dig @localhost mojadomena.pl pokazuje:
Może coś jest jeszcze nie tak w konfiguracji?
Mam jeszcze pytanie dlaczego poleceni dig @localhost mojadomena.pl pokazuje:
Kod: Zaznacz cały
; <<>> DiG 9.5.1-P3 <<>> mojadomena.pl
;; global options: printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NXDOMAIN, id: 63465
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 0
;; QUESTION SECTION:
;mojadomena.pl. IN A
;; AUTHORITY SECTION:
pl. 816 IN SOA a-dns.pl. dnsmaster.nask.pl. 1268808305 900 300 2592000 3600
;; Query time: 2 msec