uruchamianie systemu i ukrycie komunikatów startowych

Ogólne pytania dotyczące systemu
Awatar użytkownika
shagrin

uruchamianie systemu i ukrycie komunikatów startowych

Post autor: shagrin »

Witam.
Nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale, ale ten wydał mi się najbardziej odpowiedni.

Podczas uruchamiania systemu pojawia mi się ładny ekran powitalny z GRUB2, a kiedy wybiorę system obrazek znika i zaczyna meldować wszystko do konsoli o urządzeniach, serwisach itd.
Moje pytanko jest takie, czy można jakoś ukryć te informacje?

Fajnie by było gdyby po wybraniu systemu, dalej był widoczny obrazek z gruba, który znikałby dopiero jak się wszystko gdzieś w tle załaduje i dopiero wtedy przechodziłby do konsoli i pytał o login.
Da się tak to ustawić?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Awatar użytkownika
soniak

Post autor: soniak »

Ze swojej strony polecam Ci wybranie pierwszej zaproponowanej przez Rafała opcji - tej z fbcondecorem. Efekt jest wart poświęcenia mu odrobiny czasu, a nie jest to skomplikowane.
Awatar użytkownika
shagrin

Nie zupełnie o to mi chodzi. Myślałam raczej o wyłączeniu wyświetlania tych komunikatów, albo ukryciu, np. wysyłając je do innej konsoli. Może jakoś w ten sposób udałoby się to zrobić?
Awatar użytkownika
soniak

A co za różnica w jaki sposób to ukryjesz ? Nie wydaje mi się, że są inne sposoby. Tutaj masz podane dwa - jeden z kompilacja jądra, drugi bez. Wybór należy do Ciebie. Nie wiem czego jeszcze szukasz i po co :)
Awatar użytkownika
shagrin

A jak mam to zastosować do GRUB2 (w artykule GRUB) i jądra 2.6.33 (w artykule 2.6.24)?
Wydaje mi się, że choćby to nie ma prawa działać:
Na koniec zostaje nam umieścić odpowiednie wpisy w pliku gruba menu.lst np.:

Kod: Zaznacz cały

Kod:
title           Moje jajco ;D
root            (hd0,0)
kernel          /vmlinuz-2.6.24-moje root=/dev/sda5 ro vga=792 splash=silent,fadein,theme:debian_paint  quiet CONSOLE=/dev/tty1
initrd          /owyramdysk-2.6.24
savedefault
Ponieważ GRUB2 nie korzysta z pliku menu.lst (z tego co się orientuję).
Awatar użytkownika
soniak

Owszem, korzysta z innego.

Edytujesz plik:

/boot/grub/grub.cfg
Awatar użytkownika
jasiekmarc

Post autor: jasiekmarc »

Proszę nie wprowadzać w błąd.
soniak pisze:Edytujesz plik:

/boot/grub/grub.cfg
Nieprawda. Plik /boot/grub/grub.cfg jest wynikiem działania programu update-grub powstałym na podstawie plików z folderu /etc/grub.d oraz przy użyciu informacji z /etc/default/grub. W związku z tym edycja pliku /boot/grub/grub.cfg jest błędem i rozwiązaniem tymczasowym, a konfigurację gruba zmienia się przez edycję wymienionych wyżej plików i odpalenie

update-grub
Awatar użytkownika
shagrin

jasiekmarc pisze:Nieprawda. Plik /boot/grub/grub.cfg jest wynikiem działania programu update-grub powstałym na podstawie plików z folderu /etc/grub.d oraz przy użyciu informacji z /etc/default/grub. W związku z tym edycja pliku /boot/grub/grub.cfg jest błędem i rozwiązaniem tymczasowym, a konfigurację gruba zmienia się przez edycję wymienionych wyżej plików i odpalenie

update-grub
Masz rację. Chyba dam sobie z tym spokój. Próbowałam rozwiązania z pierwszego linka, nawet zrobiłam sobie swój temat, ale coś się zawieszało przy ładowaniu i nie wołał o login. Klapa. ;)
Awatar użytkownika
soniak

jasiekmarc pisze:Proszę nie wprowadzać w błąd.
Nieprawda. Plik /boot/grub/grub.cfg jest wynikiem działania programu update-grub powstałym na podstawie plików z folderu /etc/grub.d oraz przy użyciu informacji z /etc/default/grub. W związku z tym edycja pliku /boot/grub/grub.cfg jest błędem i rozwiązaniem tymczasowym, a konfigurację gruba zmienia się przez edycję wymienionych wyżej plików i odpalenie

update-grub
Więc według Ciebie, który to plik należy edytować?
ODPOWIEDZ