Dovecot nie służy do wysyłania, konfigurowałeś coś w taki sposób aby przekazywał pocztę do niego? Tak nie można! Dovecot to serwer POP, do pobierania dostarczonej poczty z serwera.
Jakiś konkretny powód, czy własne "widzi mi się"? ]Postfix[/i] przekazuje pocztę do Dovecota, który zajmuje się jej lokalnym dostarczaniem. Oprócz tego Dovecot zajmuje się wirtualnymi kontami. Działa to bardzo dobrze i na razie nie planuję tego zmieniać.
To przepraszam bo w moim serwerze przekazywaniem zajmuje się postfix, a dovecot odbieraniem i autoryzacją. Z tego co pamiętam to w oficjalnych dokumentacjach nie widziałem takich kombinacji - ale widocznie jest.
grzesiek pisze:To przepraszam bo w moim serwerze przekazywaniem zajmuje się postfix, a dovecot odbieraniem i autoryzacją. Z tego co pamiętam to w oficjalnych dokumentacjach nie widziałem takich kombinacji - ale widocznie jest.
Trochę nie wierzę w to co czytam
POSTFIX to kombajn który odpowiedzialny jest za przekazywanie i dostarczanie poczty, a Dovecot to serwer IMAP i POP3. Postfix obsługuje protokół SMTP (nie tylko ale ten w szczególności). To dzięki DOVECOT możesz odczytać pocztę na końcówkach.
Tak jak napisał kolega lessmian2
To ja jeszcze spróbuję podpowiedzieć koledze z pierwotnym problemem...
W konfiguracji lda jest coś takiego jak: log_path - tam jest ustawiony log, z którego można odczytać co się stało po opuszczeniu przez mail kolejki z postfixa. Pomaga przy debugowaniu.