Dwie osobne wersje j

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Nie potrzebna jest reinstalacja całego sterownika, wystarczy ponowna kompilacja modułu jądra. Szczegóły prawdopodobnie w dokumentacji sterownika. Pardon że tak lakonicznie ale aktualnie nie mam GPU Nvidia pod ręką.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

darkwater pisze:Nie potrzebna jest reinstalacja całego sterownika, wystarczy ponowna kompilacja modułu jądra.
Nie za bardzo rozumiem, kompilacja jakiego modułu?
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Części sterownika, która musi być kompilowana "pod" konkretny kernel. Moduł to takie coś co w linuksach ładujemy poleceniem modprobe.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Jądro_monolityczne
button
Beginner

Post autor: button »

@Katiusha chyba troszke OT, ale:

to jest to czego szukasz:
Instalator NVidia pisze: -K, --kernel-module-only
Install a kernel module only, and do not uninstall the
existing driver. This is intended to be used to install
kernel modules for additional kernels (in cases where you
might boot between several different kernels). To use this
option, you must already have a driver installed, and the
version of the installed driver must match the version of
this kernel module.
Tak jak jest napisane, sterownik musi być wcześniej zainstalowany, i musi to być zawsze ta sama wersja.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Czyli jeśli dobrze rozumiem to wystarczy włączyć odpowiedni moduł w jądrze przez modconf lub modprobe lub dopisać

Kod: Zaznacz cały

/etc/modules
nazwę modułu nVidii (który to?) aby nie kompilować od nowa jądra lub instalować ponownie sterowników jeśli chce odpalić system na innym jądrze tzn. na tym na którym nie instalowałam sterownika GPU?
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Rozumiesz według mnie źle. Do każdej wersji jądra potrzebujesz modułu kompilowanego pod tą właśnie wersję jądra. Być może da się skompilować sobie kilka różnych modułów, pod różne wersje jądra, i ładować je w zależności od tego jakie jądro jest właśnie uruchomione.

Sam jednak nie bawiłem się w nic takiego, tak więc nie pomogę ci w szczegółach. Być może wersje z repozytorium własnościowego sterownika NVIDII współpracują z DKMS, automatyzowałoby to cały proces, kosztem wydłużenia czasu uruchamiania systemu.
button
Beginner

Dla każdego jądra musisz mieć skompilowany inny moduł jądra. Po to właśnie instalator wymaga linux-headers. Opcja którą Ci podałem umożliwia skompilowanie tego modułu bez usuwania wcześniejszej zainstalowanego sterownika, co pozwala później ładować różne jądra bez konieczności reinstalacji sterownika. Ale dla każdego nowego jądra trzeba wywołać instalator (w dokładnie tej samej wersji, w jakiej jest już zainstalowany wcześniej sterownik) z przełącznikiem -K.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Dobra teraz rozumiem, czyli dla każdego zainstalowanego jądra oprócz tego na którym instalowałam sterownik odpalam skrypt sterownika z przełącznikiem -K:

# sh ./NVIDIA-Linux-x86-190.53-pkg1.run -K
i skrypt włącza odpowiednie dla jądra moduły, tak?
I po aktualizacji jądra przez http://security.debian.org/ to samo?
button
Beginner

Katiusha pisze:Dobra teraz rozumiem, czyli dla każdego zainstalowanego jądra oprócz tego na którym instalowałam sterownik odpalam skrypt sterownika z przełącznikiem -K:

# sh ./NVIDIA-Linux-x86-190.53-pkg1.run -K
Dokładnie.
Katiusha pisze: i skrypt włącza odpowiednie dla jądra moduły, tak?
Żeby być już ścisłym. Instalator po prostu zbuduje odpowiedni dla jadra moduł.
Katiusha pisze: I po aktualizacji jądra przez http://security.debian.org/ to samo?
Jeżeli aktualizacja dotyczy jednej wersji, to tak jak zwykle, nic nie trzeba ruszać. Dopiero, kiedy zmienia się wersja, trzeba zbudować nowy moduł.

Dodam jeszcze od siebie, że taki sposób instalacji jest dość uciążliwy na dłuższą metę, jeżeli często się zmienia sterownik w systemie. Zmiana sterownika wymaga później ręcznego czyszczenia, bo instalator przy deinstalacji sterownika usunie tylko moduł jądra, które aktualnie jest załadowane.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

&quot pisze:Zmiana sterownika wymaga później ręcznego czyszczenia, bo instalator przy deinstalacji sterownika usunie tylko moduł jądra, które aktualnie jest załadowane.
Hmm, skoro już to poruszyłeś, to co i gdzie należy wyczyścić przed instalacją powiedzmy nowszej wersji sterownika karty graficznej?
Pokasować jakieś katalogi czy pliki czy też trzeba edytować wpisy w jakiś plikach systemowych?
Ręcznie - czyli nie ma żadnego programu czy skryptu który "wie" co automatycznie wyczyścić?
ODPOWIEDZ