System operacyjny Debian 5.0.4 instalowany z pierwszej płyty DVD
Laptop MSI CR500
Klawiatura laptopa QWERTY + klawiatura numeryczna
Ustawiony model klawiatury Generic 105-key (Intl) PC
Problem jest dość błahy ale bardzo irytujący, chodzi o to, że w momencie gdy mam np. otwarty dowolny edytor tekstu i chcę zaznaczyć cały wiersz, ustawiam kursor na jego początku i wciskam SHIFT+END teoretycznie kursor powinien przeskoczyć z początku do końca wiersza zaznaczając wszystko pomiędzy ale tak nie jest, wciskam SHIFT+END i pojawia mi się cyfra 1.
Trochę programuje i nie ukrywam, że to przeszkadza, wszelkie sugestie mile widziane.
Głłupie pytanie. Ten notebook, to zdaje się, że jest to: http://www.agito.pl/notebooki/msi-cr500 ... 63048.html i posiada wyodrębnioną klawiaturę numeryczną. Zatem pytanko - ów klawisz END, to naciskasz na tejże klawiaturze, czy (jeśli taki masz) w innym miejscu? Jeśli nie masz innego klawisza END lub naciskasz na numerycznej, to po prostu przełącz ją (niekiedy funkcja jest taka w BIOSie).
Mam dwa Klawisze "END", jeden na wyodrębnionej klawiaturze numerycznej a drugi nad nią. Ten drugi do działania potrzebuje niestety jeszcze klawisza "Fn".
Mój problem dotyczy klawisza "END" na wyodrębnionej klawiaturze numerycznej.
NumLock sprawi, że będę miał włączone cyferki na klawiaturze numerycznej i wyłączą się strzałki.
--------------------------------------------------------------
Problem rozwiązany (w środowisku GNOME):
1. Wchodzimy w System -> Preferencje -> Klawiatura
2. Zakładka "Układy"
3. Opcje układu klawiatury -> Miscellaneous compatibility options -> Zaznaczamy Shift with numeric keypad keys works as in MS Windows