Jestem świeżym użytkownikiem Debiana. Generalnie wiele razy podchodziłem do drużyny Linuksa - jako system na komputerze domowym i za każdym razem odpuszczałem. Przyczyna jest prozaiczna to co pod Windowsem zabiera 15 sekund pod Linuksem potrafi zabrać 15 dni, a i to czasem okazuje się za mało. Ale do rzeczy. Na chwilę obecną mam dwa problemy.
- Próbuje zainstalować sobie odtwarzacz sopcast według instrukcji z wątku: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=9454. Niestety już na pierwszym poleceniu się zatrzymałem i nie mogę ruszyć dalej. Po wpisaniu:otrzymuję komunikat:
Kod: Zaznacz cały
aptitude install libstdc++5Nie bardzo wiem co mógłbym zrobić.Kod: Zaznacz cały
Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "libstdc++5" Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "libstdc++5" Następujące pakiety mają NIESPE£NIONE zależności: sp-auth 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 32 nie aktualizowanych. Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: sp-auth: Wymaga: ia32-libs (<= 2.7ubuntu6.1) który jest pakietem wirtualnym. lub lib32stdc++5 który jest pakietem wirtualnym. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Usunięcie następujących pakietów: sp-auth Wynik: 121 Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?] y Następujące pakiety zostaną USUNIÊTE: sp-auth{a} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 32 nie aktualizowanych. Do pobrania 0B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 893kB. Kontynuować? [T/n/?] y Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe (Odczytywanie bazy danych ... 173066 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Usuwanie sp-auth ... Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Bieżący status: 0 niespełnionych zależności [-1], 794 nowe [-1]