[+] Gnome - zmiana t

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
Zalingrad
Beginner

[+] Gnome - zmiana tła pod ikonami na panelu

Post autor: Zalingrad »

Witam.
Wiem, że ten problem wydaje się banalny, ale siedzę nad nim 3 dzień i dalej nie mogę znaleźć sensownego rozwiązania.
Otóż problem wygląda tak:

Obrazek

A konkretnie prawy górny róg. Ikonka kadu i networkmanagera ma białe tło, co nijak się ma do wyglądu panelu. Pamiętam, że kiedyś udało mi się to ustawić. Teraz nie wiedzieć czemu już nie. Klikam prawym przyciskiem myszy na: panel-->właściwości-->tło--> i tam przezroczystość. Zawsze to działało i ikonki tamte miały tło przezroczyste.

Nie chcę instalować żadnych Compizów itp. Wiem, że można jakoś zmusić je, by dostosowały się do reszty. Może w przypadku kadu to wina Qt3?

Widać, że drobiazg, ale denerwuje.
jmarcin_1984
Beginner

Post autor: jmarcin_1984 »

Mnie zawsze pomagała zmiana motywu GTK chociaż już dawno nie używałem gnome.
Awatar użytkownika
Zalingrad
Beginner

Post autor: Zalingrad »

Zmieniałem motywy nawet na te z Gnome-look.org
Niestety nic nie pomaga. Zauważyłem, że tło pod ikonami zależy od tego:
gdy klikam na "Preferencje wyglądu"-->"Motyw"-->"Własne"-->"Kolory"--"okna" i tam zmieniam kolor tła okien. I co? I okazuje się, że z nim powiązane jest właśnie tło tych ikon. Dziwne, dlaczego np. regulacja dźwięku nie ma pod sobą tego czegoś. Nic nie rozumiem. Przecież to też "systemowa" ikona. Problem dotyczy również ikonki drukarki, ikonki aktualizacji.

Spróbuję dalej grzebać, ale nadziei na sukces nie widzę.
Znalazłem dyskusję na ten temat:
Użytkownik Scott James Remnant również skarżył się na ten problem
tu

Spróbuję jeszcze pogrzebać w panel.rc jak jakiś znajdę. Zakładam, że szukać mam tego, co odpowiada wybranemu przeze mnie motywowi.

W akcie rozpaczy przeinstalowałem kernela i wyczyściłem część plików konfiguracyjnych z katalogu home.
Wszystko działa poprawnie, Tła ikon nie są już białe, lecz dostosowują się do stopnia przezroczystości. Hurra!
ODPOWIEDZ