Kilka drobnych problemów z debianem
Kilka drobnych problemów z debianem
No więc zaczynam przygodę z debianem :-D (wcześniej było kubuntu, które jeszcze siedzi na dysku) . Na początku coś się działo z netem (nie zapamiętywało ustawień sieciówki) - teraz mam nadzieję że jest dobrze. W porównaniu z kubuntu to chyba się zainstalowały wszystkie programy dostępne na CD :mrgreen: (bo trochę ich dużo). Czy 9,5 GB wystarczy na debiana? (9,5 też dostał kubuntu - a dokładniej z partycji kubuntu (19GB) zrobiłem 2 po połówce :-D ).
Nie wiecie gdzie się podziały ustawienia montowania w kde? Nie mogę tego znaleźć i coś naknociłem w fstabie że mam tylko dostępne dla roota partycje ntfs.
Właśnie pobiera się amarok ale pewnie bez kodeków nie wyda żadnego dźwięku. Więc jak zainstalować kodeki (chodzi mi o paczkę) - jak narazie zainstalowałem w32codecs i czy to wystarczy do odtwarzania radyjka (przydałoby się i aac (ale pewnie nazwa tej paczki to flac))
PS. Hehe - skopiowałem ustawienia opery z partycji kubuntu i teraz identyfikuje mi się debian jako ubuntu (to był drobny przekręt - jako ISP wpisałem ubuntu)
Nie wiecie gdzie się podziały ustawienia montowania w kde? Nie mogę tego znaleźć i coś naknociłem w fstabie że mam tylko dostępne dla roota partycje ntfs.
Właśnie pobiera się amarok ale pewnie bez kodeków nie wyda żadnego dźwięku. Więc jak zainstalować kodeki (chodzi mi o paczkę) - jak narazie zainstalowałem w32codecs i czy to wystarczy do odtwarzania radyjka (przydałoby się i aac (ale pewnie nazwa tej paczki to flac))
PS. Hehe - skopiowałem ustawienia opery z partycji kubuntu i teraz identyfikuje mi się debian jako ubuntu (to był drobny przekręt - jako ISP wpisałem ubuntu)
Kod: Zaznacz cały
apt-cache search kde

Nie wiedziałem jak to zrobić (jakaś długa lista z pakietami się pojawiała), więc zrobiłem to prościej - kpackage :mrgreen:
A do odtwarzania radia to jakie kodeki potrzeba bo amarok wywala:
Jeszcze jedno :-D Co z tym zrobić:
A do odtwarzania radia to jakie kodeki potrzeba bo amarok wywala:
Błąd przy wczytywaniu mediów
Brak odpowiedniej wtyczki. To często oznacza, że protokół określony w adresie URL nie jest obsługiwany. Inną potencjalną przyczyną może być problem z siecią.
Jeszcze jedno :-D Co z tym zrobić:
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe
Budowanie bazy etykiet... Gotowe
Następujące pakiety zostały zatrzymane:
cpio dictionaries-common dirmngr discover1 libdbus-glib-1-2 libdiscover1
libfontenc1 libgcrypt11 libgstreamer0.10-0 libice6 libksba8 libopencdk8
libsamplerate0 libsm6 libtasn1-3 libtasn1-3-bin libxdmcp6 libxslt1.1
libxvmc1 m4 man-db popularity-contest wpasupplicant
0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 23 nie uaktualnianych.
Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B.
spróbuj:daris pisze:Chodzi mi o to że za każdym razem jak coś instaluje to tracę około 5 sekund na to zaczym odczyta te pakiety. Czy nie da się ich jakoś pozbyć :?: (albo zrobić coś żeby się nie wyświetlały?)
Kod: Zaznacz cały
apt-get dist-upgrade
daris pisze:Chodzi mi o to że za każdym razem jak coś instaluje to tracę około 5 sekund na to zaczym odczyta te pakiety. Czy nie da się ich jakoś pozbyć :?: (albo zrobić coś żeby się nie wyświetlały?)
to są pakiety do aktualizacji, zaktualizuj je tak jak radzi ruun.
w32codecs to kodeki do filmów, zainstaluj do amaroka silnik dźwiękowy, ten jest świetny amarok-xine (chociaż amarok powinien mieć jakiś domyślny)A do odtwarzania radia to jakie kodeki potrzeba bo amarok wywala: