Nvidia, instalacja sterowników, j

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Salansky

Nvidia, instalacja sterowników, jądro 2.6.32-trunk-amd64

Post autor: Salansky »

Witam.

Sterowniki do karty NVidia instalowałem zawsze z paczek dostarczonych przez producenta *.run. Po aktualizacji jądra zawsze trzeba ponownie zainstalować je. Tak też robiłem, ale do czasu. Po aktualizacji do jądra 2.6.32-trunk-amd64 przy próbie zainstalowania sterowników grafiki otrzymuję błąd mówiący o problemie z bibliotekami libgl. ¯e są zainstalowane przez inną aplikację lub zostały zmienione i że instalator NVidii sobie z nimi nie poradzi. (Są w katalogu /usr/lib, powinny być w /lib/ czy jakoś podobnie). Generalnie próba przenoszenia, kasowania czy cokolwiek nie działa. Nie znam się na dowiązaniach, może to jakoś pomoże.

Aha - na starych jajkach też nie działa i też nie da się zainstalować.

Serdecznie proszę o pomoc, gdyż nie mogę uruchomić żadnej aplikacji okienkowej korzystającej z OpenGL (nawet Amarok odmawia współpracy).

[ Dodano: |22 Lut 2010|, 2010 22:52 ]
To może inaczej - jak odinstalować biblioteki OpenGL, jak całkowicie wyczyścic system z informacji o sterownikach NV?
tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

Odinstalowujesz tak:

Kod: Zaznacz cały

sh *.run --uninstall 
Biblioteki to wydaje mi się, że instalator nvidii nadpisuje te:
libglu1-mesa
Spróbuj je przeinstalować.

Może spróbuj też skorzystać z debianowych sterowników? Na stronie Siduksa jest opis jak to zrobić, żeby przy każdej aktualizacji jądra nie instalować tego ręcznie tylko robiło się z automatu.
Tu link.
ODPOWIEDZ