[+] XFCE- autostart aplikacji

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
piosta4

[+] XFCE- autostart aplikacji

Post autor: piosta4 »

Mam problem z XFCE4 na Debianie Squeeze. Mianowicie ustawiłem sobie start odpowiadających mi aplikacji a to nie działa. Ciągle włącza mi się Kadu i Okular i okno jego konfiguracji. Próbowałem już kilka razy powtórzyć ten proces ale bez skutku. Może mi ktoś powiedzieć od czego to zależy, może coś robię nie tak? Oczywiście wyłączone mam przywracanie sesji.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Może podzielisz się informacją co dokładnie i gdzie robiłeś? Inaczej musimy wróżyć a z tym u nas ciężko.
piosta4

Zainstalowałem sobie XFCE z konsoli (instalowałem Debiana bez środowiska graficznego, które doinstalowałem później). Zainstalowałem wszystkie składniki XFCE i biblioteki GTK (gdyż jak czytałem, XFCE opiera się na nich tak samo jak GNOME) Już wtedy było w porządku - ikonki wyglądały ładniej, podobnie jak i okna. Przystąpiłem do konfiguracji ogólnej środowiska - nie miałem nigdy XFCE więc i nie wiedziałem ,,co ono w ogóle potrafi''. W menedżerze ustawień XFCE przeglądałem wszystko po kolei ale nie ruszałem tego co nie było mi potrzebne np. ustawień drukarek. Ustawiłem sobie w opcji ,,Menedżer okien'' lekką przezroczystość na zakładce kompozytor. Nie będę opisywać wszystkiego co robiłem bo raczej to się nie przyda nikomu, ale w ustawieniach sesji wyłączyłem zapamiętywanie sesji, bo denerwowało mnie, że zawsze pyta, którą sesję przywrócić czy zacząć nową, wyłączyłem ekran powitalny i odznaczyłem programy, które nie są mi potrzebne podczas startu środowiska. Nie ma jednak na liście tych programów tych, które mi same startują np. Kadu. Przeglądałem opcje komunikatora i nie znalazłem tam niczego co odwoływałoby się do samoistnego startu aplikacji przy starcie. Co do Orange - nie mogę go usunąć bo jest ściśle powiązany z XFCE.

Na dobrą sprawę te problemy są do przetrawienia, ale skoro już zdecydowałem się na Debiana chciałbym wiedzieć ,,co i jak''.
yantar
Member

Post autor: yantar »

Włącz znów zapisywanie sesji, wyłącz niechciane programy, wyloguj się zapisując sesję (gdzieś pewnie na początku zapisałeś sesję wylogowując się z włączonym Kadu itp).
Po ponownym zalogowaniu wyłącz zapisywanie sesji.
Orage normalnie usuń z panelu.
piosta4

Dzięki wielkie, pomogło. :)
ODPOWIEDZ