Poważny problem z debianem.
-
- Beginner
PowaŻny problem z debianem.
¯eby wszystko było jasne to z linuxem mam tyle wspólnego co, co... nie mam z nim nic wspólnego, prócz tego, że w końcu chcę mieć. Zainstalowałem więc sobie swoją pierwszą wersję Debiana 4.0 i przez chwilę cieszyłem się czymś zupełnie nowym, czymś czego nie miałem jeszcze nigdy.
Cieszyłem się moim Debianem jednak bardzo krótko, gdyż przy pierwszej instalacji sterowników nvidii wszystko się rozsypało i jedyna rzecz, do której mogę wkroczyć to tryb tekstowy. Dobrze, że chociaż tutaj umiem wejść. Przy ładowaniu się do GNOME wyskakuje błąd, że coś jest nie tak z Xorg.
I tutaj zaczynają się moje problemy. £aziłem po wielu forach, rozmawiałem z kumplami. Każdy mówi jedno i to samo, skopiuj gdzieś treść błędu, treść swego configa itp. Gdy się pytam w jaki sposób to wszyscy mi odpowiadają bym użył do tego windowsa. Ale tutaj pojawiaja się dwa ale:
1. Windows nie odczytuje nic z dysku ext3
2. Nie mam windowsa.
Co więc zatem mam czynić? Nikt nie potrafi mi powiedzieć (i nigdzie nie jest zapisane tutaj na forum) jak mam ręcznie edytować plik xorg.conf, nie wiem jak mogę skopiować treść tego błędu na forum (jeśli mam przepisywać ręcznie to już wolę nie mieć Debiana). Nie wiem nic. Jestem w tym środowisku pierwszy raz i chciałbym wiedzieć kilka podstaw, których na forum nie mogłem się dopatrzeć, znalazłem wiele innych rzeczy, ale tych konkretnych rzeczy nie ma nigdzie.
1. Jak ręcznie edytować pliki z trybu tekstowego?
2. Jak odpalać internet w trybie tekstowym, jakie są proste narzędzia do tego celu?
3. Jak skopiować zawartośc pliku xorg.xonf jeśli mam dostęp jedynie do trybu tekstowego.
4. Jak treść tego błędu wstawić na forum?
Informuję iż Debian to mój jedyny system, nie posiadam żadnego innego rezerwowego. A teraz piszę z innego komputera.
Proszę o pilną pomoc, bo ja już wymiękam.
//edit
Przeniosłem temat
Kaka'
Cieszyłem się moim Debianem jednak bardzo krótko, gdyż przy pierwszej instalacji sterowników nvidii wszystko się rozsypało i jedyna rzecz, do której mogę wkroczyć to tryb tekstowy. Dobrze, że chociaż tutaj umiem wejść. Przy ładowaniu się do GNOME wyskakuje błąd, że coś jest nie tak z Xorg.
I tutaj zaczynają się moje problemy. £aziłem po wielu forach, rozmawiałem z kumplami. Każdy mówi jedno i to samo, skopiuj gdzieś treść błędu, treść swego configa itp. Gdy się pytam w jaki sposób to wszyscy mi odpowiadają bym użył do tego windowsa. Ale tutaj pojawiaja się dwa ale:
1. Windows nie odczytuje nic z dysku ext3
2. Nie mam windowsa.
Co więc zatem mam czynić? Nikt nie potrafi mi powiedzieć (i nigdzie nie jest zapisane tutaj na forum) jak mam ręcznie edytować plik xorg.conf, nie wiem jak mogę skopiować treść tego błędu na forum (jeśli mam przepisywać ręcznie to już wolę nie mieć Debiana). Nie wiem nic. Jestem w tym środowisku pierwszy raz i chciałbym wiedzieć kilka podstaw, których na forum nie mogłem się dopatrzeć, znalazłem wiele innych rzeczy, ale tych konkretnych rzeczy nie ma nigdzie.
1. Jak ręcznie edytować pliki z trybu tekstowego?
2. Jak odpalać internet w trybie tekstowym, jakie są proste narzędzia do tego celu?
3. Jak skopiować zawartośc pliku xorg.xonf jeśli mam dostęp jedynie do trybu tekstowego.
4. Jak treść tego błędu wstawić na forum?
Informuję iż Debian to mój jedyny system, nie posiadam żadnego innego rezerwowego. A teraz piszę z innego komputera.
Proszę o pilną pomoc, bo ja już wymiękam.
//edit
Przeniosłem temat
Kaka'
Zainstaluj jakąś tam wtyczkę do total comandera (czy jak on tam ma).SobonPiotr pisze:1. Windows nie odczytuje nic z dysku ext3
a) Cieszę się,SobonPiotr pisze:2. Nie mam windowsa.
b) To z czego piszesz? ]Co więc zatem mam czynić? Nikt nie potrafi mi powiedzieć (i nigdzie nie jest zapisane tutaj na forum) jak mam ręcznie edytować plik xorg.conf[/quote]
Nie? A to co: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=492 ?

SobonPiotr pisze:1. Jak ręcznie edytować pliki z trybu tekstowego?
Kod: Zaznacz cały
edytor /ścieżka/do/pliku
A co masz za neta? Neo?SobonPiotr pisze:2. Jak odpalać internet w trybie tekstowym, jakie są proste narzędzia do tego celu?
hmm, /var/log/Xorg.0.logSobonPiotr pisze:4. Jak treść tego błędu wstawić na forum?
A co do sterów nvidii to zapraszam tutaj: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1247
- mesiu84
- Beginner
1. no możesz zacząć od vi ale najlepiej sobie zainstaluj mc - apt-get install mc, no i to ci wystarczy do edytowania plików
2. apt-get install lynx chyba najlepsza tekstowa przeglądarka jakiej używałem
3,4. no ja sobie otwieram 2 konsolę i wpisuję to sam bez żadnego kopiowania (nie znam takiego narzędzia, co nie znaczy że go nie ma)
a tak przy okazji to spod windows'a da się odczytywać partycje ext3, ext2, reiserfs itd, no ale tylko do odczytu - z wyjątkiem ext2 - jest fajny plugin do total commander'a, albo taki prosty programik explore2fs
2. apt-get install lynx chyba najlepsza tekstowa przeglądarka jakiej używałem
3,4. no ja sobie otwieram 2 konsolę i wpisuję to sam bez żadnego kopiowania (nie znam takiego narzędzia, co nie znaczy że go nie ma)
a tak przy okazji to spod windows'a da się odczytywać partycje ext3, ext2, reiserfs itd, no ale tylko do odczytu - z wyjątkiem ext2 - jest fajny plugin do total commander'a, albo taki prosty programik explore2fs
-
- Beginner
Kiedy ja na kompie z Debianem nie mam windowsa. I nie chcę mieć. :} Mam dostęp tylko do Debiana 4.0, od niedawna już tylko w trybie tekstowym.Kaka' pisze:Zainstaluj jakąś tam wtyczkę do total comandera (czy jak on tam ma).
Ale ja muszę to otworzyć w trybie tekstowym, później wejść na forum i jakoś wstawić tutaj jako wątek. A to przekracza moje umiejętności. Na chwilę obecną umiem tylko... wejść w tryb tekstowy.Kaka' pisze:a) Cieszę się,
b) To z czego piszesz? ]
Ja też się bardzo z tego powodu cieszę. Piszę z komputera obok. :P
Kaka' pisze:Nie? A to co: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=492 ? ]
Przed chwilą tutaj byłem i mi to nie pomaga. Dalej mi wyskakują błędy, że xorg.conf jest źle skonfigurowany. Mogę sobie wyświetlić błędy ale nie wiem jak wstawić je tutaj. Do tego potrzebuję jakiegoś narzędzia edytorskiego i chyba przeglądarki tekstowej. Bo prenosić plików między jednym komputerem, a drugim nie potrafię.
Edytor to nazwa danego edytora? Czy po prostu wpisując tę frazę uda mi się przejść do edytora? Zresztą, zaraz sam to sprawdzę i za chwilę pewnie ponownie napiszę.Kaka' pisze:Kod:
edytor /ścieżka/do/pliku
Nie. http://www.ats.pl. Podczas instalacji moje łącze wykrywało się automatycznie. Nie wiem tylko jak to jest z tymi przeglądarkami internetowimi w formie tekstowej.Kaka' pisze:A co masz za neta? Neo?
Właśnie znalzłem coś takiego "vi xorg.conf" i "pico xorg.conf" - czy takie coś będzie otwierać mi pliki?
Kaka' pisze:hmm, /var/log/Xorg.0.log
Nvidię odpalałem właśnie w/g tego kursu i później mi już nie działał tryb graficzny. :P
Najlepszym wyjściem będzie jak wpiszesz jako root :SobonPiotr pisze:Właśnie znalzłem coś takiego "vi xorg.conf" i "pico xorg.conf" - czy takie coś będzie otwierać mi pliki?
$EDITOR /etc/X11/xorg.conf
Pozdrawiam
b) To z czego piszesz?![]()
Czytamy ze zrozumieniem, heheSobonPiotr pisze:A teraz piszę z innego komputera.
Chcę was wyprowadzić z błędu - edytowałem mojego xorg'a kubuntu na windowsie - jakim sposobem :?: - zainstalowałem raiserFS czy coś takiego (kolega obeznany w linuxach mi polecił) - to normalne sterowniki które dodają w moim komputerze partycje ext2/3a tak przy okazji to spod windows'a da się odczytywać partycje ext3, ext2, reiserfs itd, no ale tylko do odczytu - z wyjątkiem ext2 - jest fajny plugin do total commander'a, albo taki prosty programik explore2fs
Poczytaj sobie to: http://qluk.wordpress.com/2006/08/08/de ... ni-part-3/
i pozmieniaj w xorg.conf to co tam jest podane. Sprawdź też, czy czasem nie masz karty, która kwalifikowałaby się do sterowników legacy, jeśli tak to je zainstaluj.
Do przeglądania internetu pod trybem tekstowym dobry jest lynx i działa.
Pliki w trybie tekstowym polecam edytować za pomocą mcedit, jest to część programu mc, który już tutaj był wspominany. Jeżeli zainstalowałeś już mc to dajesz
i możesz edytować xorg.conf.
i pozmieniaj w xorg.conf to co tam jest podane. Sprawdź też, czy czasem nie masz karty, która kwalifikowałaby się do sterowników legacy, jeśli tak to je zainstaluj.
Do przeglądania internetu pod trybem tekstowym dobry jest lynx
mesiu84 pisze:2. apt-get install lynx chyba najlepsza tekstowa przeglądarka jakiej używałem
Jeżeli wykryło się automatycznie to działa i w trybie tekstowym, więc jak zainstalujesz już lynxa, to wpisujeszSobonPiotr pisze:Nie. http://www.ats.pl. Podczas instalacji moje łącze wykrywało się automatycznie. Nie wiem tylko jak to jest z tymi przeglądarkami internetowimi w formie tekstowej.
lynx
Pliki w trybie tekstowym polecam edytować za pomocą mcedit, jest to część programu mc, który już tutaj był wspominany. Jeżeli zainstalowałeś już mc
apt-get install mc
mcedit /etc/X11/xorg.conf
Może i wywołam niezłą burzę na niniejszym forum, ale trudno.
SobonPiotr - po pierwsze gratuluję decyzji o przesiadce winshit->linux - jestem pewien że nie pożałujesz :-)
Z tego co wyczytałem i zrozumiałem jesteś zupełnie początkującym użytkownikiem linux'a. Szczerze mówiąc debian nie jest dydstrybują dla Ciebie. System GNU/Linux powstał między innymi po to aby dawać ludziom pełen wybór (i nie ma tu zasady "im więcej luda z nami tym lepiej"). Wybierz więc na początek dystrybucję, która za Ciebie doinstaluje stery nvidii i inne zamknięte komponenty. Z tego co ostatnio testowałem to nadać się może do tego celu distro typu Ubuntu (najnowsze - feisty fawn!) czy mint linux (w tej dystrybucji w ogóle nie przejmują się "zamkniętością" kodu). Nie oznacza to jednak, że debian jest do bani. Wręcz przeciwnie - sam go przecież używam
Jedną z ważniejszych przesłanek Debian'a jest niczym nieograniczona konfigurowalność a co za tym stoi niezbyt przyjazna użytkownikowi obsługa. Polecam Tobie Debiana gdy uznasz, że masz podstawowe obejście z systemem GNU/Linux - wtedy z pewnością docenisz elastyczność tego systemu. Pozdrawiam
SobonPiotr - po pierwsze gratuluję decyzji o przesiadce winshit->linux - jestem pewien że nie pożałujesz :-)
Z tego co wyczytałem i zrozumiałem jesteś zupełnie początkującym użytkownikiem linux'a. Szczerze mówiąc debian nie jest dydstrybują dla Ciebie. System GNU/Linux powstał między innymi po to aby dawać ludziom pełen wybór (i nie ma tu zasady "im więcej luda z nami tym lepiej"). Wybierz więc na początek dystrybucję, która za Ciebie doinstaluje stery nvidii i inne zamknięte komponenty. Z tego co ostatnio testowałem to nadać się może do tego celu distro typu Ubuntu (najnowsze - feisty fawn!) czy mint linux (w tej dystrybucji w ogóle nie przejmują się "zamkniętością" kodu). Nie oznacza to jednak, że debian jest do bani. Wręcz przeciwnie - sam go przecież używam

-
- Beginner
Bardziej początkującym jest tylko ten kto jeszcze liunx nie instalował.bartosh pisze:Z tego co wyczytałem i zrozumiałem jesteś zupełnie początkującym użytkownikiem linux'a.

Tak się składa, że Ubuntu 7.04 już do mnie jedzie, wykonałem na nie zamówienie i teraz tylko czekam na realizację. Debiana zainstalowałem, bo najszybciej ze wszystkich linuxów można go pobrać na dysk.bartosh pisze:Wybierz więc na początek dystrybucję, która za Ciebie doinstaluje stery nvidii i inne zamknięte komponenty. Z tego co ostatnio testowałem to nadać się może do tego celu distro typu Ubuntu

Jednak póki co tego Ubuntu nie mam, a coś człowiek musi robić. :P
Ja już to doceniam. Czytałem o tym i widzę jakie rzeczy ludzie z tym wyprawiają. :P Fajne uczucie mnie ogrania gdy sobie pomyślę, że może i ja kiedyś tak będę umiał (chyba, że mnie coś pzejedzie, porazi mnie prąd). :Pbartosh pisze:Polecam Tobie Debiana gdy uznasz, że masz podstawowe obejście z systemem GNU/Linux - wtedy z pewnością docenisz elastyczność tego systemu.