Co wybra
Co wybrać, Debian kontra Arch Linux?
Witam
Jesli chodzi o linuxa to jestem bardzo poczatkujacy (ale i bardzo ambitny).
System potrzebuje glownie do multimediow oraz internetu. Zalezy mi glownie w miare na nowym
oprogramowaniu. Czytalem troche o Debianie oraz Archu ale chcial bym poznac jeszcze Wasza opinie. Gdzie jest nowsze oprogramowanie? Jednym slowem czemu Debian a nie Arch?
Bardziej nastawiam sie w kierunku Debiana gdyz jego spolecznosc jest nie porownywalnie wieksza od Archa.
Jesli chodzi o linuxa to jestem bardzo poczatkujacy (ale i bardzo ambitny).
System potrzebuje glownie do multimediow oraz internetu. Zalezy mi glownie w miare na nowym
oprogramowaniu. Czytalem troche o Debianie oraz Archu ale chcial bym poznac jeszcze Wasza opinie. Gdzie jest nowsze oprogramowanie? Jednym slowem czemu Debian a nie Arch?
Bardziej nastawiam sie w kierunku Debiana gdyz jego spolecznosc jest nie porownywalnie wieksza od Archa.
Też korzystałem z ubunu, ale to jest bardzo klikana dystrybucja... :-) i cukierkowa...
Przesiadłem się na PLD, też sobie radziłem.
Kumpel polecił Debiana i tak już zostało
Spoko systemik
instalacja zajmuje mi 20 minut
(oczywiście ze środowiskiem graficznym).
Polecam!
Jak narazie jestem nowicjusz... :-| (siedzę na linuxie dopiero 1,5 roku)
Przesiadłem się na PLD, też sobie radziłem.
Kumpel polecił Debiana i tak już zostało

Spoko systemik

Polecam!
Jak narazie jestem nowicjusz... :-| (siedzę na linuxie dopiero 1,5 roku)
Ubuntu hm..ja osobiscie oprocz wydajnosci,stabilnosci i wielu innych zalet (oczywiscie Debiana) to nie widze żadnej różnicy pomiedzy jednym a drugim systemem np. w takiej obsłudze, więc kwestia nauczenia się czegokolwiek w obydwu przypadkach jest bez różnicy. Po prostu Ubuntu przez to, ze bazuje na Debianie jest do niego strasznie podobnie..Więc wybierz Debiana, wyjdzie Ci to na dobre...
Arch to bardzo ciekawa dystrybucja, jednakze nie polecam Ci jej, jesli jestes bardzo poczatkujacy. ABS jest wg mnie bardzo kuszacy - ta wydajnosc programow skompilowanych na wlasnym sprzecie :mrgreen: No, ale nie mniej Arch podobniez jest trudny (choc ja bym nie przesadzal, bo to nie system jest trudny, tylko ludzie
)
No a Debian? Ja Ci polecam Debiana (jak zreszta wiekszosc na tym forum). Mnogosc oprogramowania, GNU/Linux ;D i jakas taka przejrzystosc systemu.
Ubuntu po prostu nie trawie, wiec nie bede sie wypowiadal, bo moge byc nieobiektywny.

No a Debian? Ja Ci polecam Debiana (jak zreszta wiekszosc na tym forum). Mnogosc oprogramowania, GNU/Linux ;D i jakas taka przejrzystosc systemu.
Ubuntu po prostu nie trawie, wiec nie bede sie wypowiadal, bo moge byc nieobiektywny.