Witam.
Jest to mój pierwszy post, gdyż dopiero zaczynam historię z Debianem (wcześniej używałem Ubuntu, ale nie współgra on z moją kartą graficzną).
Kłopot polega na tym, iż podczas uruchamiania Debiana, system wymusza (przynajmniej tak mi się wydaje) za dużą częstotliwość monitora. Monitor (CRT) wyświetla błąd o wymuszaniu częstotliwości, którą nie jest w stanie obsłużyć, taki napis jest na dole okienka, a gdy czas minie to monitor się wyłącza.
¦rodowisko graficzne instalowałem od razu z systemem, tak więc są to pierwsze próby po instalacji Debiana.
Pierwsze uruchomienie Debiana
Ratunkowy to tylko szablon z objaśnieniami do samodzielnego zrobienia (projekt nie jest skończony). Jeśli wygenerowaliśmy własny to najlepiej go tylko uzupełnić.
W sekcji dotyczącej monitora we własnym musisz ustalić zakres częstotliwości, (zbyt duże wartości odświeżania dla CRT mogą się przykro zakończyć!).
Przykład sekcji:
Section "Monitor"
Identifier "PL1902"
Option "DPMS"
HorizSync 31-80
VertRefresh 55-75
EndSection
Chodzi o dwie ostatnie. Odpowiednie wartości do wpisu znajdziesz w instrukcji obsługi swojego monitora, albo w Internecie.
W sekcji dotyczącej monitora we własnym musisz ustalić zakres częstotliwości, (zbyt duże wartości odświeżania dla CRT mogą się przykro zakończyć!).
Przykład sekcji:
Section "Monitor"
Identifier "PL1902"
Option "DPMS"
HorizSync 31-80
VertRefresh 55-75
EndSection
Chodzi o dwie ostatnie. Odpowiednie wartości do wpisu znajdziesz w instrukcji obsługi swojego monitora, albo w Internecie.