RAID na ICH10R - sprz

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
marteen
Beginner

RAID na ICH10R - sprzętowo czy programowo

Post autor: marteen »

Witam.

Mam dylemat. Będę składał serwer na płycie ASUSA z kontrolerem SATA ICH10R (procesor intel dual core). Czy ktoś na tym kontrolerze korzystał ze raidu sprzętowego na Debianie? Ma to być przede wszystkim serwer plików na Debianie w instytucji. I nie wiem co będzie lepsze i stabilniejsze: sprzętowy RAID na tym ICH10R czy jednak programowy RAID5.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

ICH10R to fakeraid - nie jest to w pełni sprzętowy RAID pokroju kart LSI, Adapteca czy kilku innych. Tak czy inaczej kombinacji na poziomie systemu operacyjnego nie unikniesz.
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

RAID programowy (mdadm) - chociaż nikogo nie oszukuje, że jest sprzętowy ;-)
Awatar użytkownika
Marsell

Post autor: Marsell »

mdadm - chociażby powiadomienie przez e-mail, więcej dokumentacji i lepsza pomoc na forach, możliwość wprowadzania zmian do macierzy bez restartu systemu (oczywiście w pewnym zakresie)
marteen
Beginner

Zdecydowałem się na RAID programowy. Mam teraz pytanie. W jakiej konfiguracji dyskowej praktycznie zrobić RAID5? Trzy aktywne dyski + 2 spare? Czy lepiej macie RAID 10 na sześciu dyskach (4 aktywne + 2 spare)? Potrzebuję mieć 2 TB powierzchni dyskowej na serwer plików na SAMBIE, poczta wewnętrzna dla 40 użytkowników, serwer syslog i może do tego 2-3 wirtualne instalacje na XENIE. Dyski maja być SAMSUNG SpinPoint F1R 1 TB SATAII, a platforma sprzętowa to płyta ASUS P5Q-EM, procesor INTEL Pentium Dual Core E5300 2,6GHz 2M 800MHz LGA775 i 2GB RAM-u.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Jak myślisz nad RAID5 i rozważasz RAID10 to ja zaproponuje RAID6 :)
marteen
Beginner

Nie chciałbym popadać w paranoje. Bo kosztem bezpieczeństwa dostanę wolną macierz. Pytam praktycznie. Jakie sprawdzone rozwiązania stosujecie w swoich systemach?
Awatar użytkownika
Marsell

Post autor: Marsell »

Zrób sobie na początek kilka małych różnych partycji (w sensie w różnych RAIDach) i przetestuj wydajności.
Proponuję małe partycje, po 2-3 GB bo się szybko synchronizują, sprawdzisz który wariant będzie najwygodniejszy i najwydajniejszy, dla ciebie w razie awarii.

I tak masz czysty system więc jedyna okazja na testy zamiast zgadywać :mrgreen:

[Dodano: |24 Lut 2010|, 2010 11:55]
marteen pisze:Jakie sprawdzone rozwiązania stosujecie w swoich systemach?
Ja robię RAID5, a jak mam nadmiar miejsca, problem z wydajnością i system nie musi być 24/7 (w sensie np. w małej firmie, gdzie można go wyłączyć i naprawić) to RAID0 z codzienną kopią zapasową na RAID5.
marteen
Beginner

Tak jeszcze zapytam. A jakby się sprawował LVM na dyskach spiętych jako raid lustrzany? Praktycznie testował ktoś takie rozwiązanie? Np. 4 dyski A, B, C, D i lustrzane md1=A+B i md2=C+D i LVM rozciągnięte na md1 i md2.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

To czy będziesz miał LVM, czy też normalne partycje porobione na MD1,2 nie ma znaczenia, bo lustrzane będą odpowiadać za to czy dane zostaną utracone czy nie wskutek uszkodzenia dysku.
ODPOWIEDZ