Po aktualizacji nie mog

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
firma1234

Po aktualizacji nie mogę się zalogować

Post autor: firma1234 »

Witam.
Z
aznaczę od razu, że jestem początkującym użytkownikiem Debiana.
Mam problem, zrobiłem ostatnio aktualizację systemu, podczas której padły mi X-y, czarny ekran. Próbowałem to jakoś chaotycznie naprawić, więc wgrałem nowe jądro, na 2.6.32 trunk i sterowniki nvidii przy pomocy:

Kod: Zaznacz cały

wget -Nc smxi.org/sgfxi
i jakoś poszło jednak normalne i automatyczne próby logowania nie działają na moje podstawowe konto, po prostu czarny ekran i kursor klepsydra. Zalogowałem się na na konto roota przez:

startx
i normalnie wszystko działa - Gnome ikonki itd. Następnie dodałem nowego użytkownika, on również działa lecz tylko sam pasek start na dole, jednak to wystarczy aby zalogować się na moje stare konto.

Po prostu aby uruchomić swoje stare konto wydaję na tym nowym koncie myszką polecenie: narzędzia systemowe/ nowy login. Przy starcie uruchamia mi się normalnie moje stare konto i wszystko działa ikonki, pasek itd. Jest problem tego typu, że gdy uruchamiam:

startx
w konsoli przy starcie nie uruchomi mi się moje konto - znowu czarny ekran i kursor (ciągle muszę się logować z tego nowego konta, na którym działa tylko pasek na moje stare konto, na którym wszystko jest w porządku).

Dodam, że w operacjach gdm znikał mi program menadżer logowania, gdzie można było ustawić automatyczne logowanie.

Ps. Podejrzewam, że pewnie za dużo namieszałem, szkoda mi teraz jest robić format i instalować wszystko od nowa, ale dziękuję z góry za jakieś wskazówki.
Awatar użytkownika
RA1D3N

Post autor: RA1D3N »

A masz w ogóle zainstalowany gdm? Wpisz w terminalu

sudo aptitude show gdm |grep Stan:
ODPOWIEDZ