Jak zainstalowa

Pomoc dotycząca instalacji systemu
pakaniuk

Jak zainstalować Blueconnect bez dostępu do internetu?

Post autor: pakaniuk »

Dzień dobry.

To mój pierwszy post więc, chciałbym się przywitać. Jestem (będę) nowym użytkownikiem Debiana ponieważ podoba mi się idea wolności oprogramowania. Mam już płytkę CD i problem. Podczas instalacji program nie wykrywa połączenia z internetem (Blueconnect). Poszperałem trochę w internecie i dowiedziałem się, że potrzebuję pakietów: wvdial i gnome-PPP, niestety nie ma ich na CD1. ¦ciągnąłem je z internetu i zgrałem na pędraka w postaci plików *.deb w wersji dla Debian Squeeze AMD64 (taką mam wersję instalacyjną systemu).
Moje pytania to:
  1. Czy po zainstalowaniu systemu nie będę miał problemów z instalacją tych paczek oraz jak je w ogóle zainstalować z pędraka?
  2. Mam wersję Instalatora z XFCE, czy gnome-PPP nie będzie wymagał jakichś zależności?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
jmarcin_1984
Beginner

Post autor: jmarcin_1984 »

Aby je zainstalować będziesz musiał zamontować pendriva. Następnie użyć dpkg do instalacji pakietów.
Jeśli chodzi to zależności do gnome-ppp to bedziesz potrzebował jeszcze

Kod: Zaznacz cały

ebian:/home/gibki# apt-get install gnome-ppp
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety:
  libpcap0.8 libuniconf4.6 libwvstreams4.6-base libwvstreams4.6-extras ppp wvdial
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
  gnome-ppp libpcap0.8 libuniconf4.6 libwvstreams4.6-base libwvstreams4.6-extras
  ppp wvdial
0 aktualizowanych, 7 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 44 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 1640kB archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 4710kB miejsca na dysku.
Kontynuować [T/n]? 
Awatar użytkownika
RA1D3N

Post autor: RA1D3N »

Do wvdial nie jest potrzebny gnome-ppp, jeśli już chcesz to zainstaluj NetworkManager'a, w Squeeze jest w wersji 0.7 który obsługuje Blueconnect.
pakaniuk

To znowu ja

Zainstalowałem Debiana, rozgryzłem składnię dpkg i zainstalowałem wvdial (network-manager nie chciał się zainstalować). Niestety okazało się, że brakuje bibliotek współdzielonych (niestety nie wiem jakich - z nerwów nie zapisałem). Chodzi o to, czy można gdzieś sprawdzić jakie wvdial ma zależności?
Awatar użytkownika
RA1D3N

Post autor: RA1D3N »

Tutaj możesz sprawdzić.
pakaniuk

Przyznaję, że jestem tępy. Byłem już na tej stronie to stąd mam wvdial. Dzięki za nie zmieszanie mnie z blotem.
ODPOWIEDZ