Przyrostowa kopia pliku bazy danych na serwerze FTP

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
jacexx
Beginner

Przyrostowa kopia pliku bazy danych na serwerze FTP

Post autor: jacexx »

Witam.
Mam serwer z sambą, na którym znajduje się plik, z którego korzysta program zainstalowany na Windowsie i wpisuję sobie w nim różne dane. Potrzebuje przesłać kopie tego pliku na serwer FTP (kopia zapasowa), moje pytanie jest takie czy można tę kopię przesyłać przyrostowo bo sam plik ma ~1GB i ewentualnie z jakiego programu skorzystać.
Awatar użytkownika
Marsell

Post autor: Marsell »

Wydaje mi się, że nie.

Ale sprawdź co będzie jak go spakujesz, pliki baz danych często są wypakowane tekstem w formacie własnym producenta. Myślę, że sprawę załatwi:

Kod: Zaznacz cały

tar czvf kopia.tgz twój_plik.db
jacexx
Beginner

Post autor: jacexx »

Dziękuje za odpowiedz

Faktycznie po spakowaniu zajmuje połowę, natomiast to i tak sporo żeby wyrzucać to codziennie na ftp i to przy prędkości 512 :) . Zastanawiam sie czy jednak nie pozostanę przy jakimś zewnętrznym dysku usb podpiętym do serwera. Chyba że ktoś juz przetrenował lepszy sposób archiwizacji takich plików.
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

Taśm się do takich celów używa.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Taśm się do takich celów używa.
Racja, tasiemka w takich zastosowaniach się sprawdza jak mało co.

jacexx sprawdź czy rdiff się nada do Twoich zastosowań.
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

Czytnik kart + zestaw kart SD też może sprawę załatwić.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

lolleq pisze:Czytnik kart + zestaw kart SD też może sprawę załatwić.
Jak dla mnie to raczej dziwny pomysł. Już lepszy ten dysk na USB :->
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

Co w nim dziwnego? Zamiast wywalać kilka k PLN na streamer i zestaw taśm aby robić kopię 2GB danych można to zrobić za jakieś 200 PLN - to pierwsza zaleta. Drugą jest to, że w razie zdarzenia losowego typu pożar, zalanie czy nawet kradzież zawsze zostanie kopia z dnia poprzedniego przy założeniu "jedna karta na każdy dzień tygodnia". Dysk USB poza pojemnością nie ma przewag nad rozwiązaniem z kartami, szybkość w tym przypadku nie będzie miała znaczenia.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Jak dla mnie dysk sieciowy w innym pomieszczeniu by załatwił sprawę - jest kopia, jest zabezpieczenie w razie pożaru (zakładam, że pożar nie dotrze do tamtego pomieszczenia), jest szybkość zapisu (bo po LAN-ie), nie kosztuje dużo.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

lolleq pisze:Co w nim dziwnego?
To już chyba zboczenie zawodowe, że stronię od wszelkich tego typu "partyzanckich" rozwiązań. Na kartę SD to mogę co najwyżej skopiować kilka plików .mp3 i parę .jpg - natomiast nigdy nie uzależniłbym od tego działania firmy (może to błędne założenie, ale z pierwszego postu wnioskuję że chodzi o jakiś serwer firmowy).

Porównując dyski twarde i karty SD - średni czas bezawaryjnej pracy (mtbf) dochodzi do 1000000 godzin w przypadku dysków. Uważasz, że chińska karta SD za ~15zł zapewni większe bezpieczeństwo (pomijam zdarzenia losowe). Kopię zapasową na karcie SD mogę sobie co najwyżej przykleić magnesem na lodówce :-> Niestety, albo tanio, albo dobrze. Raczej ciężko pogodzić te dwie kwestie. Najlepiej policzyć ile nasze dane są warte, ile będzie nas kosztował przestój związany z awarią, i na podstawie tego ocenić czy dane rozwiązanie jest drogie, czy może jednak już nie tak bardzo, jak się nam wydawało na początku.

Dobrze wykonana kopia zapasowa, powinna charakteryzować się kilkoma cechami:
  • * Pewne medium na którym robimy kopię zapasową (taśma lub hdd), najlepiej w innej lokalizacji.
    * Pewny mechanizm kopii zapasowej - tak abyśmy mieli pewność że dane są zachowane w niezmienionej formie.
    * Okresowe sprawdzenie kopii zapasowej poprzez odzyskanie z niej danych i sprawdzenie ich poprawności.
PS.
lolleq, nie chcę abyś odebrał mój post jako jakikolwiek atak w Twoim kierunku. Po prostu jeśli coś robimy, róbmy to dobrze używając narzędzi przeznaczonych do tego co robimy.
ODPOWIEDZ