Domowy serwer monitoringu

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
czakll

Domowy serwer monitoringu

Post autor: czakll »

Witam serdecznie.
Wiem, że temat już był tutaj poruszany na forum, jednak w dotychczasowych postach nie znajduję odpowiedzi na mój problem. Chciałbym kupić jakiegoś laptopa najlepiej ze zbitą matrycą, uruchomić na nim Debiana i ZoneMindera, podłączyć około 3 kamer (jeszcze nie wiem jakich). Po prostu chcę wykonać takie coś możliwie najmniejszym kosztem. Myślę, że kamery z wyjściem BNC odpadają, chyba, że ktoś ma na to patent. Czy uda mi się wykonać takie coś, czy o czymś jeszcze zapomniałem? Z góry bardzo dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi, pozdrawiam.
piroaa
Beginner

Post autor: piroaa »

Skoro nie kamery nie na BNC to jakie chyba nie USB, co prawda w droższych modelach jakość jest w porządku ale to jednak trochę nie to, zamiast laptopa lepiej kupić jakiegoś starego blaszaka poleasingowego do dostania na portalach aukcyjnych w niewielkich pieniądzach i do niego kartę DVR, sam stawiałem coś takiego.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Skoro nie BNC to może kamery IP?
Na alledrogo jest tego dużo i w niewielkich pieniążkach, naturalnie super jakości na tym nie wyciągniesz, ale swoje podstawowe jak sądzę założenie spełni - prewencję.
mendeczka
Beginner

Post autor: mendeczka »

Moja drobna sugestia: pomyśl jednak o stacjonarnym sprzęcie. Najlepiej z dwiema kartami sieciowymi. Pod jedną podepniesz kamerki a pod drugą swoją sieć LAN. Moim zdaniem laptop nie będzie wystarczający.
czakll

Witam.
Dziękuję za odpowiedzi, chodzi o laptopa, ponieważ rozchodzi się też o energooszczędność niestety. Wiadomo, że laptopy mniej zjadają energii od blaszaków. Napisałem, że kamery z BNC odpadają, ponieważ nie wiem czy można je będzie jakoś podłączyć do laptopa. Co do kamer IP to chyba mogę je podłączyć do domowego rutera?
piroaa, ile Cię wyniosło uruchomienie takiego monitoringu?
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

czakll pisze:Co do kamer IP to chyba mogę je podłączyć do domowego rutera?
Tak, wpinasz je w istniejącą sieć.
piroaa
Beginner

Post autor: piroaa »

Blaszak był, więc koszt rozbił się o kartę ja brałem taką na 16 kamer, kosztowała coś około 400zł, ale są też wersie ekonomiczne na 4 po 50 - 70 zł. Oczywiście cudów się po tym nie spodziewaj wyciągniesz maksymalnie 25 klatek na sekundę. Poza tym z tego co wyczytałem na elektrodzie, te tanie karty nie mają odpowiednich zabezpieczeń torów optycznych i inne tego typu historie, podobnież dobry sprzęt tego typu robi firma Geovision, jednak ich sprzęt kosztuje no i nie wiem jak u nich jest z obsługą Linuksa.
Co do kamer dobry sprzęt zaczyna się od 400 zł w górę za sztukę. Ja brałem wersję ekonomiczną taką po 120zł i jedną zewnętrzną za 130zł. Do tego dojdą ci jeszcze kable. Najlepiej brać takie ze zintegrowany przewodem zasilającym. Koszt niby niewielki jakieś 1,5 za metr i końcówki, najprościej jeśli nie chcesz bawić się w zaciskanie to wtyk f zakręcane i na to BNC. To są już sprawy groszowe, około 1zł za sztukę. No i rozdzielacz zasilania, i zasilacz, tu zależnie od modelu. W sumie około 60zł.
Mniej więcej tak to wygląda.

Co do pomysłu z laptopem może nie jest taki najgorszy. Oczywiście musi być odpowiednio wydajny aby obsłużyć wymaganą przez ciebie ilość kamer. Pomysł o tyle dobry, że pobiera mało prądu to jeszcze masz UPS-a.
Natknąłem się też na coś takiego: http://www.frazpc.pl/news/22784-Hub_USB_na_skr%C4%99tce to by ci też rozwiązało problem z ewentualnymi dużymi odległościami. Pamiętaj, że maksymalna długość kabla to teoretycznie 5m.
Co do samych kamer to musiałbyś celować w coś z wyższej pułki, ważne żeby były do nich sterowniki pod Linuksa, no i żeby miał jak najwyższe pole widzenia. Można by nawet pokusić się o zakup jednej sztuki i przetestowanie jak się będzie sprawować. Nawet jak pomysł nie przejdzie to kamera zawsze może się do czegoś przydać.
Minus jest taki, że taka kamera nie będzie działać po ciemku.
Pozdrawiam.
mendeczka
Beginner

Post autor: mendeczka »

Po co sobie sami stwarzacie problem, chcesz to zrobić na zoneminderze. Wejdź na forum tej strony i zapoznaj się z listą kompatybilnego sprzętu, ewentualnie zapytaj wujka Google.

W tej chwili mam uruchomionego zonemindera na starym stacjonarnym komputerze 1,7GHz 1GB, dodatkowy dysk na dane. Mam podłączone tylko 2 kamerki (ich maksymalna rozdzielczość to 640:480). Niestety muszę się przyznać, że komputer bardzo zamula. W tym rozwiązaniu mam kamerki podpięte pod jedną sieć i stwierdzam, że nie jest to dobre rozwiązanie.

Ale to moje zdanie :-D
czakll

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
ODPOWIEDZ