Witam.
Zainstalowałem Debiana Lenny 5.0.3 z DVD. Instalacja przebiegła pomyślnie, jednak przy próbie uruchomienia systemu w chwili gdzie chyba powinien się włączyć tryb graficzny ekran robi się czarny i pokazuje komunikat:
Jednak u mnie w ogóle nie pojawiają się opcje odnośnie karty graficznej/monitora - konfiguracja zaczyna się na kroku 6 z poradnika, a kończy na 12. Ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie mojego problemu?
Zrobiłem wszystko tak jak jest opisane, wygenerowałem przez X -configure plik, dokleiłem ustawienia klawiatury, skopiowałem do /etc/X11/ i dopisałem te linijki od odświeżania. Jednak dalej przy próbie uruchomienia serwera x wyświetla się czarny ekran i komunikat monitora: Poza zakresem pracy 90.1/60. Jest jeszcze jakiś inny sposób na te częstotliwości?
user@debian:~$ glxinfo | grep direct
X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation)
Major opcode of failed request: 144 (GLX)
Minor opcode of failed request: 19 (X_GLXQueryServerString)
Serial number of failed request: 13
Current serial number in output stream: 13
Dodam, że robiłem wszystko zgodnie z poprzednimi postami, jednak ciągle mam ten błąd.
Z problemem częstotliwości poradziłem sobie wcześniej poprzez instalację sterowników ati. Mam jednak nowy problem z wydajnością. Podczas przeszukiwania forum znalazłem post kogoś kto miał podobny problem, jednak nikt nie podał rozwiązania - więc również poprosiłem o pomoc w tamtym temacie.
optimus_prime, jeżeli zakładasz temat i nie odpowiadasz lub nie podajesz informacji o jego rozwiązaniu sam jesteś sobie winien. Użytkownicy z uwagą przeglądają forum i nie chcą odpowiadać osobom, które nie odpowiadają w swoich tematach podając rozwiązanie.