Poprzednio miałem małe problemy z odpaleniem jakichkoleiwke sterowników do karty ATI Radeon 9600 pro... po kilku dniach zabawy z otwartymi driverami przesiadłem się na zamknięte ATI .. tzw fglrx. Rozdzielczość ustawiła się normalna 1440 x 900 wszystko widzę jest fajnie mam nawet akcelerację ( prawdopodobnie słabą ale jest) . I zaczynam się zastanawiać jak tu się dobrać do beryla z XGL i sa same schody, a szczerze to się pogubiłem w opiniach czy tak się da ? Googlowałem kilka godzin i że tak powiem zero informacji jak zainstalować BEryla z XGL na sterownikach fglrx. Wszędzie tylko widzę AIGLX.
Druga rzecz jaką zauwązyłem to po zainstalowaniu driverów zamknietych , zrobieniu aktualizacji systemu i próbie odpalenia drivera ATI ( otwartego) mam obraz fakt ... jego jakość jest taka jak na sterowniku VESA czyli mocne okulary nie pomagają.
Macie jakiś pomysł jak przejść do beryla ? jego instalacja to rozumiem tylko dodanie odpowiednich repo i piozniej instalacja .. tylko muszę mieć XGL-a. Przyznam się że próbowałem instalować Beryla ... ( mam nadzieję że nic tam sie nie pochrzaniło na stałe) i po 1 probie odpalenia tylko hasło AIGLX found czy cos i za chwile composite disabled ... na tym zwis dodatkowo brak belek w oknach....
mam tą samą kartę graficzną i wszystko działa mi wyśmienicie (jak na wiek tej karty) (łącznie z berylem) na sterownikach otwartych.
instalowałem sterowniki w ten sposób: http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=952
a i nie potrzebuję mocnych okularów, obraz mam dobry
velmafia pisze:mam tą samą kartę graficzną i wszystko działa mi wyśmienicie (jak na wiek tej karty) (łącznie z berylem) na sterownikach otwartych.
Tak, tylko z tego co mi wiadomo, jedną z wad sterów otwartych jest to, że nie wspierają "dziwnych" rozdzielczości, np: 1440 x 900 - więc czasami po prostu jesteśmy zmuszeni do fglrx.
Co do XGL'a to wpisz w Google XGL beryl a będziesz miał mnóstwo wyników (zamiast beryl możesz jeszcze wpisać compiz).
no właśnie compiz to znów do beryla można powiedziec staruszek ... wszędzie jak coś jest to xgl plus compiz, a AIGLX z Berylem :/ ... no nic posszukam recepty na szczęscie już mnie powoli denerwuje oglądanie beryla na toobie chce własnego
mam karte radeon 9550 i mialem dokladnie to samo ... ktos na forum napisal, ze drivery zamkniete gryza sie z otwartymi. To prawda, jak chcialem przejsc na otwarte to nie mialem wsparcia 3D (sprzętowego). Wywalenie z systemu driverow zamknietych i rekonfiguracja xorg'a pomogla. Teraz wsio dziala (no prawie ale to gdzie indziej :P)
[ Dodano: 2007-04-24, 08:06 ]
Prosze nie linczowac !!!!! jestem w pracy v.v' dlatego na oknołsie v.v'
Chciałbym by w moim przypadku tak się udało . Niestety otwarty sterownik i wyświetlanie na moim monitorze to jakaś tragedia, po prostu mam tak rozmyte litery że czytać się tego nie da.. fakt że na początku nie mogłem wcale otwartego drivera odpalić a po aktualizacjach coś się ruszyło.. tylko właśnie .. to wygląda jak na sterowniku vesa czyli beznadziejnie... Nie mam pojęcia chyba pozostaje mi troche dać sobie na luz i poczekac na doskonalsze drivery lub dosc prawdopodobną wymiane kompa na coś sporo szybszego i wtedy dobranie sprzętu tak by nie było więcej jajec typu problemy z ekranem.
Chyba że wiecie co trzeba zmienic w ustawieniach co ma wpływ na jakość obrazu ? jakieś opcje w Xorgu moze są z których istnienia i działania nie zdaję sobie sprawy anwet
Chyba że wiecie co trzeba zmienic w ustawieniach co ma wpływ na jakość obrazu ? jakieś opcje w Xorgu moze są z których istnienia i działania nie zdaję sobie sprawy anwet
mam tą samą kartę i jadę na sterach otwartych i u mnie wszystko działa dobrze, jednak ja jadę na standardowej rozdzielczość (1200x1024) i pewnie dlatego nie mam problemów (w przeciwieństwie do Ciebie).
dorzucę Ci mojego xorga, żebyś mógł porównać, ale nie wiem czy to Ci coś pomoże,
kamil@kamil:~$ dpkg -l | grep mesa
ii libgl1-mesa-dev 6.5.2-4 A free implementation of the OpenGL API -- G
ii libgl1-mesa-dri 6.5.2-4 A free implementation of the OpenGL API -- D
ii libgl1-mesa-glx 6.5.2-4 A free implementation of the OpenGL API -- G
ii libglu1-mesa 6.5.2-4 The OpenGL utility library (GLU)
ii libglu1-mesa-dev 6.5.2-4 The OpenGL utility library -- development su
ii mesa-common-dev 6.5.2-4 Developer documentation for Mesa
ii mesa-utils 6.5.2-4 Miscellaneous Mesa GL utilities
ii xlibmesa-dri 7.1.0-18 transitional package for Debian etch
ii xlibmesa-glu 7.1.0-18 transitional package for Debian etch
to są zainstalowane pakiety odpowiedzialne na sterowniki otwarte (tzn. sterowniki są w jądrze, ale te pakiety też są wymagane)